Prima pagina

Bursa a inregistrat ierio scadere dramatica

Bursa a inregistrat ierio scadere dramatica
29.03.2005, 00:00 18

Bursa a inceput saptamana cu o corectie severa, vanzarile substantiale de actiuni pe preturi in scadere coborand piata cu peste 11%. Multe dintre actiuni au coborat chiar sub nivelurile de la inceputul anului.


Bursa in ansamblu inregistrase in primele doua luni o crestere sustinuta de aproximativ 50%, dar ultimele patru saptamani au fost suficiente pentru ca din conturile majoritatii investitorilor sa se evapore profiturile substantiale din ianuarie si februarie. Valoarea de ieri a indicelui BET a fost cu doar 3% mai mare decat cea de la finalul anului trecut.


Valoarea companiilor cotate pe piata a coborat ieri cu aproximativ un miliard de euro, ducand astfel pierderile de pe Bursa din ultima luna la 5 miliarde de euro. Capitalizarea totala a Bursei se ridica ieri la 9,3 miliarde de euro.


Putini dintre brokeri sau investitori isi imaginau ca vor mai vedea actiunile Petrom la 3.000 de lei, Petromidia sub 1.000 lei/actiune sau BRD sub 40.000 lei/actiune.


Petrom a incheiat sedinta de ieri la 3.060 lei/actiune, dupa ce incepuse anul la 3.300 lei/actiune si atinsese luna trecuta un maxim de 5.250 lei/actiune. Petromidia a atins ieri 812 lei/actiune, fata de 940 lei/actiune la inceputul anului si maximul istoric de 1.280 lei/actiune din ianuarie.


BRD a scazut ieri pana la 39.200 lei/actiune, fata de un maxim de 60.500 lei/actiune atins luna trecuta.


In ciuda scaderii de 11% de ieri, SIF-urile se mentin cele mai rentabile plasamente din piata, cu o crestere de 20% anul acesta.


In primele saptamani ale acestui an Bursa crescuse pe fondul optimismului generat de reducerea impozitului pe profit al companiilor de la 25% la 16%. Ca urmare, numai din acest motiv este de asteptat o crestere medie de 12% a profiturilor raportate de companii pe 2005. Preturile majoritatii actiunilor sunt la un nivel apropiat de cel de la finalul anului trecut, cand reducerea impozitului nu era o certitudine.


Brokerii spun insa ca fluctuatiile puternice ale actiunilor din ultimele luni au fost cauzate nu neaparat de informatiile economice aparute pe piata, ci de modificarile bruste intre raportul dintre cerere si oferta.


Bursa crescuse in ianuarie si februarie pentru simplul fapt ca pe piata intrasera bani noi atat din partea investitorilor romani, cat si a celor straini.


In acelasi timp, trendul descendent din ultimele saptamani a amanat deocamdata ordinele de cumparare ale multora dintre investitori, fapt care trage preturile din ce in ce mai jos.


Pe de alta parte, in ultima perioada se inregistreaza o iesire a investitorilor straini de pe pietele emergente.


Bursele din Europa Centrala si de Est sunt afectate, inregistrand scaderi semnificative in ultima perioada. O parte din investitorii straini se retrag de pe pietele din Est catre piata americana in conditiile cresterii dobanzilor la dolar.


"Piata scade pentru simplul fapt ca nu au mai intrat bani in piata. In mod normal preturile nu ar trebui sa mai scada pentru ca multe dintre actiuni au ajuns la preturi atractive. Daca pe piata nu vor intra bani din strainatate, scaderea pietei s-ar putea sa mai continue," spune Bodgan Trandafir, analist la BCR Securities.


Ieri, la fel ca si vineri cand actiunile coborasera cu aproape 3%, pe pietele financiare europene a fost vacanta datorita sarbatorilor de Paste, astfel ca pe piata au existat, spun brokerii, mult mai putine ordine de cumparare ale investitorilor straini decat de obicei.


Valoarea tranzactiilor de ieri de pe piata, de sase milioane de euro, a fost apropiata de cea de saptamana trecuta, ceea ce arata ca pe piata nu s-a vandut mai mult decat de obicei, scaderea cotatiilor fiind astfel cauzata mai mult de lipsa ordinelor de cumparare.


Directorul general al Bursei, Stere Farmache, spune ca este normal ca piata sa inregistreze si scaderi, piata aflandu-se pe un trend ascendent de aproape un an.


"Este vorba de o corectie normala. La Bursa se inregistreaza fluctuatii, iar de aceasta data ele sunt negative. Nu as putea sa spun ca aprecierea actiunilor din primele doua luni ale anului a fost exagerata, dupa cum nu pot sa spun nici ca scaderea din ultimele zile este exagerata," a declarat pentru ZF Stere Farmache, directorul general al Bursei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO