Prima pagina

Bursa de la Bucuresti merge dupa modelul grecesc

25.03.2005, 00:00 20

Societatile de brokeraj cu capital grecesc au avut anul trecut o cota de piata de aproape 9% dupa valoarea tranzactiilor intermediate la Bursa de Valori Bucuresti. Tranzactiile intermediate de acestea au insumat 118,5 milioane de euro.


Unele dintre ele au venit in Romania pentru a asigura clientilor lor greci posibilitatea de a tranzactiona actiuni si pe piata romaneasca de capital, in timp ce altele au venit pentru a castiga din comisioanele incasate de la investitorii locali, aducand aici experienta de pe bursele grecesti cu care tot mai multi spun ca bursa romaneasca a inceput sa semene din ce in ce mai bine.


Cel mai mare broker grec de pe piata romaneasca este Alpha Finance, detinuta de mai multe companii ale grupului elen Alpha, care mai controleaza in Romania si Alpha Bank. Presedintele acesteia, Sergiu Oprescu, este si presedintele Bursei de Valori Bucuresti.


Alpha Finance a ocupat anul trecut locul al cincelea dupa valoarea tranzactiilor intermediate pe Bursa cu o cota de piata de 6,1% si tranzactii intermediate in valoare de 81 de milioane de euro.


Una dintre cele mai mari tranzactii intermediata de Alpha Finance anul trecut a fost vanzarea unui pachet de peste 5% din actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia). Tranzactia a avut loc in luna aprilie, in prima zi in care actiunile companiei au fost listate la Bursa de Valori.


Societatea a intermediat anul acesta plasamentul privat de obligatiuni pe piata primara al companiei de constructii Impact Bucuresti. Valoarea acesteia a fost de aproape 9 milioane de euro.


Aproximativ 30 - 35% din rulajul realizat anul trecut de Alpha Finance reprezinta tranzactiile intermediate pentru investitorii greci, situatia mentinandu-se la un nivel similar si in acest an. "Investitorii greci au inceput sa se orienteze mai puternic spre piata de capital de la noi de acum trei - patru ani", spune Florin Aldea, directorul societatii de brokeraj.


Potrivit acestuia, au intrat pe Bursa de la noi investitori greci si in primele luni ale anului curent, intre acestia fiind inclusiv fonduri de investitii din Grecia. "Intentionam sa ne mentinem in topul brokerilor pe acelasi loc pe care ne-am aflat in 2004, cu o usoara crestere a cotei de piata pana la 5%", spune Florin Aldea.


European Securities, un alt broker cu capital grecesc, intermediaza tranzactii pentru mai mult de 300 de investitori, dintre care peste o suta sunt investitori greci. Cea mai mare parte dintre acestia sunt persoane fizice, dar European Securities are printre clienti si sase fonduri de investitii, majoritatea din Grecia.


Tranzactiile pentru investitorii greci au reprezentat aproximativ 75% din rulajul realizat de European Securities anul trecut pe Bursa, proportia fiind similara si in cazul primelor luni ale acestui an. Societatea a obtinut in 2004 un profit net de 2,3 miliarde de lei (56.000 de euro) si estimeaza un profit dublu in acest an.


Anul trecut European Securities a intermediat tranzactii in valoare de 10,6 milioane de euro. In primele doua luni ale anului curent, European Securities a realizat pe Bursa un rulaj de 8,7 mil. euro, aferent unei cote de piata de 0,9%.


"Intentionam ca pana in septembrie sa intram in top 20 pe Bursa si sa avem o cota de piata cel putin cu 50% mai ridicata fata de nivelul actual", a comentat Octavian Dragolea, directorul general al European Securities. Aceasta societate de brokeraj s-a aflat in 2003 in primele zece companii, in ceea ce priveste tranzactiile intermediate la Bursa de Valori, mai ales datorita unei oferte publice de cumparare care a vizat  actiunile Rafinariei Astra Romana.


Cea mai tanara societate de brokeraj cu capital elen este IEBA Trust, infiintata cu un an si jumatate in urma, detinuta in principal de mai multe persoane fizice. Cateva societati de brokeraj din Grecia urmeaza insa sa intre anul acesta in actionariatul IEBA.


Societatea a trecut deja de mijlocul clasamentului brokerilor de pe Bursa, cu o cota de piata de 1,1% anul trecut si cu tranzactii intermediate in valoare de 14,8 milioane de euro.


Societatea are intentia de a aduce anul acesta pe Bursa de la Bucuresti lantul de restaurante GregoryOs, presedintele acestuia fiind, de altfel, si presedintele IEBA.


Societatea intentioneaza, de asemenea, sa se concentreze pe segmentul de retail, prin dezvoltarea unui sistem de tranzactionare prin Internet.


"Pe termen scurt incercam sa ne promovam prin imagine si sa oferim primul sistem autentic de tranzactionare online din Romania, nu doar un sistem de colectare a ordinelor. Prin sistemul la care lucram ordinele clientilor vor intra direct in piata fara interventia brokerului", spune Marius Plugaru, directorul societatii de brokeraj.


Eteba Romania are ca actionar principal National Bank of Greece (NBG) inca de la finalul anilor '90, cand banca greceasca a preluat o mica societate romaneasca de intermediere.


Eteba, care are de asemenea printre clienti mai multe fonduri grecesti de investitii, urmeaza sa isi integreze operatiunile cu Banca Romaneasca, preluata anul trecut de NBG.


Anul trecut, Eteba a avut o cota de piata de 0,9% si a intermediat tranzactii in valoare de 12 milioane de euro la Bursa de Valori.


Brokerii greci spun ca evolutia Bursei de Valori Bucuresti seamana, cel putin pana acum, cu cea a pietei grecesti din urma cu cativa ani. Principalul indice bursier elen a urcat rapid atunci de la 2.000 de puncte la 6.000 de puncte, la fel cum s-a intamplat si cu BET, indicele pietei romanesti.


Cresterea bursei elene s-a datorat entuziasmului micilor investitori needucati din Grecia, piata prabusindu-se ulterior din nou pana la 2.000 de puncte, lasandu-i pe multi dintre greci nu numai fara bani, dar si cu datorii.


Brokerii greci din Romania spun insa ca este foarte putin probabil sa asistam la o scadere similara si pe piata de la Bucuresti.


"Nu suporta nici un fel de comparatie situatia celor doua piete. Mediile economice sunt total diferite. Grecia nu era o tara emergenta cum e Romania, nu avea o crestere economica de 8% pe an cum am avut noi. Investitiile pe Bursa devenisera sport national in Grecia, erau milioane de investitori activi, in acelasi timp pe piata lor fiind sute de societati care cresteau. De asemenea, erau o multime de oferte publice initiale pentru listarea pe Bursa. Apoi, piata din Grecia crestea pe volume care uneori chiar le depaseau pe cele de la Londra, in timp ce la noi, volumele sunt foarte reduse, situatie totusi normala in conditiile numarului extrem de redus de companii mari si reprezentative pentru economia romaneasca care sunt listate pe piata de la noi. Spre exemplu, pentru a vedea ce a insemnat caderea pietei din Grecia, ar trebui sa mai taiem cate un zero din preturile actiunilor de la noi", spune Florin Aldea, directorul Alpha Finance.




Prima si ultima companie straina de pe Bursa


Filiala din Romania a producatorului grec de ambalaje MJ Maillis a fost prima si deocamdata ultima societate cu capital strain care isi listeaza actiunile pe piata de la Bucuresti. Maillis a derulat in primavara anului 2001 o oferta publica de vanzare de actiuni pentru a atrage finantare pentru dezvoltarea companiei. Oferta a fost intermediata de Alpha Finance. Maillis a avut anul trecut  afaceri de 11,2 milioane de euro si un profit net de 0,8 milioane de euro si are o capitalizare bursiera de 12,4 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro  ; catalin.ciocan@zf.ro  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO