Prima pagina

Bursa de Valori este evaluata la 16 mil. euro

Bursa de Valori este evaluata la 16 mil. euro
14.10.2004, 00:00 9

Cat valoreaza de fapt Petrom sau care este valoarea ascunsa in spatele portofoliilor de actiuni ale societatilor de investitii financiare sunt intrebari pe care investitorii de la Bursa de Valori incearca sa gaseasca aproape zilnic raspunsul. Putini s-au gandit insa cat valoreaza Bursa in sine.
Valoarea Bursei de Valori Bucuresti este de aproximativ 16 milioane de euro, conform unui raport de evaluare realizat recent de compania PricewaterhouseCopers (PwC), au declarat pentru Ziarul Financiar surse din piata de capital. Raportul a fost comandat de Bursa de Valori pentru ca aceasta sa-si transforme statutul juridic din asociatie in societate pe actiuni, pas intermediar in fuziunea cu Bursa Electronica RASDAQ. Raportul urmeaza sa fie prezentat brokerilor, actualii membri si viitorii actionari ai Bursei. Reprezentantii BVB si cei ai RASDAQ nu au dorit sa comenteze aceste informatii.
In cadrul transformarii Bursei de Valori in societate pe actiuni fiecare dintre cele 71 de societati de brokeraj membre ale Bursei urmeaza sa primeasca actiuni in valoare de 225.000 de euro.
Principalele active ale Bursei sunt in prezent disponibilitatile banesti, acumulate in ultimii ani si care sunt plasate acum in titluri de stat si sistemele informatice care asigura realizarea si decontarea tranzactiilor.
Raportul de evaluare a Bursei a fost realizat insa dupa criteriul valorii de piata astfel ca Bursa valoreaza cu 13 milioane de euro mai mult decat activele sale, care se ridicat la finalul anului trecut la 3 milioane de euro. In afara activele tangibile Bursa mai detine brand-ul pe care a incercat sa il promoveze destul de agresiv in ultimii ani si dreptul de propretate intelectuala asupra indicilor bursieri. Atat sigla, cat si indicii sunt inregistrati la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Valoarea pe care evaluatorii de la PwC au atribuit-o Bursei este apropiata de capitalizarea bursiera pe care Bursa in sine ar avea-o probabil, daca actiunile ar fi listate. Daca in cazul majoritatii companiilor listate pe piata raportul dintre pretul actiunilor si profitul pe actiune de anul trecut se situeaza in prezent in jur de 10, la fel se intampla si in cazul Bursei de Valori, care a inregistrat anul trecut un excedent (echivalentul profitului in cazul asociatiilor) de 1,5 milioane de euro.
Capitalizarea totala a Bursei se ridica in prezent la 5,3 miliarde de euro, in crestere cu 2,3 miliarde de euro de la inceputul anului. Cresterea din acest an a capitalizarii s-a datorat unei cresteri medii a cotatiilor de peste 50%, la care s-a adaugat listarea actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromiodia).
Fata de anul trecut o evolutie mai puternica decat capitalizarea bursiera, a avut-o valoarea tranzactiilor realizate pe piata, care a depasit deja cu mult valoarea de anul trecut. De la inceputul anului pe Bursa s-au realizat tranzactii cu actiuni in valoare de 394 milioane de dolari, la care s-au adaugat si tranzactii cu obligatiuni in valoare de 55 milioane de euro. In 2003 valoarea tranzactiilor de la Bursa a depasit cu putin 270 milioane de dolari.
Anul trecut Bursa de valori a inregistrat venituri totale in valoare de 2,8 milioane de euro in special din comisioane de tranzactionare si din dobanzile incasate pentru disponibilitatile aflate in conturi.
Fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica RASDAQ va fi finalizata cel mai probabil anul viitor ceea ce va duce la crearea unei piete cu o capitalizare bursiera de peste 7 miliarde de dolari si cu cateva sute de societati cotate. Noua piata unificata ar putea opera si un al doilea sistem de tranzactionare pe care ar urma sa fie tranzactionate cele aproape 4.000 de societati listate in prezent pe RASDAQ si care nu vor indeplini conditiile pentru a fi cotate pe Bursa.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO