Prima pagina

Bursa, tot mai departe de maxime: pierderi de 1,1 mld. euro in cateva zile

08.03.2005, 00:00 28

Actiunile cotate la Bursa au pierdut ieri in medie peste 3%, cea mai importanta scadere din ultimele zile, conturand din ce in ce mai clar o tendinta descendenta dupa aprecierea de peste 50% din ianuarie si februarie care i-a imbogatit pe jucatorii de pe piata.


De doua saptamani Bursa scade aproape in fiecare zi, indepartandu-se tot mai mult de maximele istorice la care multi investitori cumparau sperand sa vada piata si mai sus. O parte dintre acestia au inceput acum sa vanda temandu-se ca piata sa nu scada si mai mult.


De la maximele atinse la finalul lunii trecute SIF-urile au pierdut peste 10% din valoare, iar indicele BET-C, care urmareste celelalte actiuni listate pe piata, a coborat cu aproape 8%. In ultima saptamana si jumatate valoarea bursiera a tuturor companiilor listate pe piata a pierdut 1,13 miliarde de euro, ajungand ieri la 13,1 miliarde de euro.


In primele doua luni ale anului indicii BET si BET-C urcasera cu aproximativ 50%, in timp ce cotatiile SIF-urilor aproape se dublasera fara ca pe piata sa existe explicatii precise.


Putini dintre brokeri aveau curajul la inceputul anului sa prognozeze astfel de evolutii, chiar si in conditiile in care impozitul pe profitul companiilor a fost redus la 16%. Cresterile actiunilor fusesera puse pe seama perspectivelor de dezvoltare ale companiilor romanesti, in timp ce rezultatele financiare publicate de companii pe 2004 nu au aratat cresteri generalizate ale vanzarilor sau profiturilor.


Valoarea de ieri a indicelui BET a fost cu 38% mai mare fata de inceputul anului, in timp ce avansul SIF-urilor fata de inceputul anului s-a diminuat la 72%.


Principalele perdante de ieri au fost chiar cele mai mari companii de la Bursa, Petrom si BRD, cele spre care se indreapta ordinele de cumparare ale investitorilor straini. Petrom a coborat ieri cu 5,7% pana la 4.650 lei/actiune, iar BRD a incheiat ziua la 52.500 lei/actiune, in scadere cu aproape 8%.


Cele doua companii au pierdut cate 13% fata de maximele atinse luna trecuta.


Intre brokerii de la Bursa parerile sunt destul de impartite privind evolutia viitoare a pietei.


"Cred ca anul acesta va fi primul din ultimii ani in care la Bursa se va mai si pierde, mai ales ca pe piata au intrat multi investitori noi care au cumparat la maximele atinse in acest an", spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker din Cluj-Napoca.


Scaderea pietei a coincis si cu o diminuare a lichiditatii de pe piata in ultimele zile, puse pe seama reducerii ordinelor de cumparare ale investitorilor straini.


In plus, spun unii dintre brokeri, decizia Bursei de a introduce o taxa pentru vizualizarea cotatiilor in timp real ii descurajeaza pe micii investitori romani care devenisera mult mai activi in ultimele saptamani.


Valoarea zilnica a tranzactiilor din ultima saptamana a scazut 6,5 milioane de euro, jumatate din media de pe primele doua luni ale anului.


Numarul lunar al cumparatorilor de actiuni de la Bursa s-a dublat in ultimele trei luni ajungand la aproximativ 10.000. Unii dintre brokeri sunt insa de parere ca valoarea redusa a tranzactiilor este un semn ca scaderea preturilor nu va fi de durata.


"Pe piata nu s-a intamplat nimic deosebit in ultimele zilele si cred ca piata isi va reveni. Scaderea valorii tranzactiilor este, cred, un semn al faptului ca la aceste preturi mai mici sunt putini investitori dispusi sa vanda," spune Octavian Dragolea, directorul European Securities.


Singurele actiuni importante de pe piata care au inregistrat ieri o crestere au fost cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), despre care brokerii spun ca ramasese in urma pietei datorita ordinelor semnificative de vanzare de actiuni din ultima perioada, venite probabil din partea unui singur investitor. Petromidia a urcat ieri cu 2,7%, pana la 1.150 lei/actiune. vlad.nicolescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO