Prima pagina

Cadbury Schweppes cumpara Kandia Excelent (Update 2)

Cadbury Schweppes cumpara Kandia Excelent (Update 2)

Click pentru imaginea marita

08.06.2007, 19:46 62

Producatorul de dulciuri Kandia-Excelent a anuntat, astazi, ca actionarii sai majoritari, Axis Investments si Meinl Bank, si-au vandut participatiile de 83%, respectiv 9% detinute la firma romaneasca unei companii din grupul Cadbury Schweppes. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita.

Directorul general al companiei, Sorin Alexandrescu, a declarat astazi ca aceasta tranzactie marcheaza intrarea grupului in cea mai mare companie de dulciuri.

Titlurile companiei sunt oprite temporar de la tranzactionarea pe Bursa de Valori din Bucuresti (BVB), in dimineata zilei de 8 iunie, ca urmare a anuntului de preluare a pachetului majoritar.

Sorin Alexandrescu, fost broker la Bursa in anii '90, conduce operatiunile Kandia-Excelent de mai bine de cinci ani. In toata aceasta perioada a restructurat portofoliul Excelent si a integrat Kandia, companie din Timisoara achizitionata acum doi ani. De asemenea, el a coordonat achizitia brandurilor Sugus si Silvana, preluate intr-o tranzactie de 10 mil. euro de la rivalul Kraft Foods Romania.
Surse din piata au declarat ieri pentr ZIARUL FINANCIAR ca producatorul de dulciuri Kandia-Excelent, cu afaceri estimate la 43 mil. euro pe acest an, este pe cale de a finaliza asocierea cu Cadbury Schweppes, cel mai mare producator de dulciuri la nivel mondial. Ieri, Kandia-Excelent a anulat conferinta de presa programata pentru ora 14:30, la care compania urma sa anunte un eveniment important pentru actionarii sai.
Actionarul majoritar al Kandia-Excelent este in prezent fondul de investitii Axis Investment Limited, cu o participatie de aproximativ 83%, restul actiunilor fiind detinute de Meinl Bank (9%) si investitori de pe Bursa de Valori din Bucuresti, pe care compania are o capitalizare de circa 120 mil. euro. De la inceputul anului, actiunile Kandia-Excelent au crescut de aproape 4 ori, fiind cel mai profitabil plasament de la Bursa de Valori Bucuresti.
Compania Excelent a fost preluata acum cativa ani de la stat de fondul Axis, in spatele caruia se afla omul de afaceri Fathi Taher, cel care controla si hotelul Marriott din Capitala. Conform informatiilor vehiculate pe piata anul trecut, Taher ar fi vandut controlul fondul Axis grupului austriac Meinl.
Contactati ieri, de ZF, reprezentantii Cadbury Schweppes nu au dorit sa comenteze pe seama acestui subiect. La randul lor, oficialii Kandia-Excelent nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri.
Cadbury Schweppes, care are de cativa ani o prezenta modesta pe piata dulciurilor din Romania, a incheiat recent un parteneriat cu cel mai mare distribuitor de bunuri de larg consum la nivel local, Interbrands Marketing&Distribution. Potrivit distribuitorului, noul parteneriat, care se concentreaza in prezent pe distributia dropsurilor Halls in farmacii, va fi dezvoltat pas cu pas in urmatorii ani. Cadbury Schweppes realizeaza aproximativ 10% din vanzarile totale de dulciuri de pe piata mondiala, fiind activ pe categoriile de ciocolata, bomboane (inclusiv dropsuri) si guma de mestecat. Compania a anuntat ieri achizitia producatorului de guma de mestecat Intergum (Turcia), pentru care va plati cash peste 332 mil. euro.
Kandia-Excelent a inregistrat in primul trimestru un profit net de circa 2 mil. euro, de aproape 5 ori mai mare fata de perioada similara a anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO