Prima pagina

Calea Victoriei devine Calea hotelurilor

Calea Victoriei devine Calea hotelurilor

Click pentru marire

20.06.2006, 20:08 43

Jucatorii strategici de pe piata hoteliera se lupta pentru un loc in cea mai fierbinte artera a Capitalei, Calea Victoriei. Hotelurile care vor activa aici vor totaliza peste 1.650 de camere. Odata cu deschiderea Bucuresti Radisson SAS la 435 de camere, care va fi cel mai mare hotel din Bucuresti, zona va aduna noua hoteluri, complexul Centre Ville (729 de camere), Athenee Palace Hilton (272 de camere), Notovel (259 de camere), Ramada Majestic (111 camere), Golden Tulip Hotel (82 de camere), Capitol (80 de camere), Casa Capsa (61 de camere), Continental (54 de camere) si Bulevard.
Toate se afla intre Bulevardul Dacia si Bulevardul Regina Elisabeta, pe o distanta mai mica de un kilometru.
Iar Novotel va "arunca" in piata inca 259 de camere, aproape cat Athenee Palace Hilton. Potrivit informatiilor din piata, si alte lanturi hoteliere precum Sheraton, Hyatt sau Kempinski "dau tarcoale" zonei si urmaresc sa gaseasca un investitor sau sa afilieze unitati deja existente. Lanturile Hilton, Ramada, Radisson SAS, Golden Tulip sau Accor intra puternic pe piata din zona, ceea ce va forta jucatorii mici sa schimbe strategia in curand, altfel riscand sa fie eliminati de "giganti".
"Piata romaneasca este in crestere pe segmentul hotelier si la fel si cota fiecarui jucator", a declarat Yaron Ashkenazi, director general al Centre Ville, complexul ce detine Bucuresti Radisson SAS, Elite Apartments si Aparthotel.
In momentul in care va fi deschis la capacitate maxima, anuntat pentru prima parte a anului viitor, Centre Ville va fi cel mai mare complex hotelier din Romania, cu un total de 729 de camere, noua restaurante, un cazinou, un spa si o piscina interna. Pentru segmentul operational al complexului, Ashkenazi estimeaza un grad de ocupare de peste 90% in luna iunie.
Deschiderea Bucuresti Radisson SAS ar putea crea un "cutremur" la nivelul pietei hoteliere bucurestene.
"Vom avea mai multa competitie odata cu deschiderea Radisson SAS. Nu ne facem atatea griji in privinta Novotelului, acesta va fi absorbit in piata, insa impactul Radisson va fi major", spune Friedrich Niemann, general manager al hotelului de cinci stele Athenee Palace Hilton. El explica interesul pentru zona Calea Victoriei spunand ca, fiind o zona centrala, majoritatea clientilor prefera sa vina aici, lucru foarte interesant pentru hotelieri.
"Cererea este mare si depinde cum va evolua. Daca va creste in continuare, atunci va fi loc si pentru alti jucatori", explica Niemann.
Potrivit acestuia, hotelurile mici va trebui sa fie la fel de atente ca pana acum in ceea ce piveste regulile stabilite de jucatorii mari in zona. "Hotelurile mici trebuie sa isi protejeze in continuare nisele pe care activeaza. Dar statu-quo-ul actual deja implica acest lucru", a conchis Niemann.
Pe de alta parte, primul soc in piata va avea loc odata cu deschiderea hotelului Novotel, o investitie directa a lantului hotelier Accor, care va "arunca" in piata 259 de camere luna viitoare.
"Piata inca nu este saturata, mai este loc pentru alte hoteluri. E bine ca exista interes pentru Bucuresti, dar trebuie sa avem grija sa nu ajungem ca alte piete din Europa, precum Praga, unde sunt prea multe hoteluri", spune Frederik Deman, director de marketing al Novotel. Francezii de la Accor au investit peste 30 mil. euro in hotelul ce va fi deschis la nivel de patru stele. Lantul mai este prezent pe piata din Romania cu contracte de management la Ibis si Sofitel.
Novotel este asteptat sa aduca o scadere de 5-7% in gradul de ocupare a hotelurilor din zona, potrivit declaratiilor unor jucatori din piata. Majorarea competitiei ar putea avea un prim impact asupra nivelului preturilor, care ar putea sa inceapa sa fie dictate de marii jucatori, in special cei noi pe piata, care isi permit sa practice tarife promotionale pentru a-si populariza locatia.
"Mai multe hoteluri pe Calea Victoriei inseamna calitate pentru client, chiar daca vom fi fortati sa scadem preturile", spune Mihai Acatrinei, general manager al hotelului de patru stele Ramada Majestic. El precizeaza ca impactul intrarii noilor jucatori ar putea fi reflectat in tarifele practicate in zona. Acatrinei estimeaza ca inca mai exista loc pentru alte hoteluri in piata. "Revenim la o anumita normalitate in ceea ce priveste numarul de camere, se incadreaza in logica faptului ca Romania adera la Uniunea Europeana si al evolutiei mediului de afaceri din Romania", a mai spus reprezentantul Ramada Majestic.
Odata cu perspectiva aderarii Romaniei la UE, companiile internationale si-au stabilit subsidiare la nivel local, ceea ce a generat un flux mare de oameni de afaceri care vin in Romania in scop business, de unde si cererea foarte mare pentru hoteluri in orasele mari. Analistii din piata estimeaza ca peste 80% din incasarile inregistrate de hoteluri in marile orase provin din deplasarile oamenilor de afaceri straini. Mai mult, anul trecut acestia au adus in Romania 850 milioane de euro din deplasari si cheltuieli la nivel local, dublu fata de 2004.
"Cererea va creste in continuare, cu cel putin 5-7% anual, pe o perioada medie", a conchis reprezentantul Ramada Majestic.
Pe piata Bucurestiului mai sunt conturate doua zone cu o concentratia mare de hoteluri - Bulevardul Magheru (cu Intercontinental, Lido si Ambasador) si Baneasa (cu Sofitel, Best Western Parc, Phoenicia, trei unitati Ramada sau Crowne Plaza). Dintre acestea, Baneasa inca mai atrage investitii, zona Magheru aflandu-se intr-o perioada de stagnare, deocamdata, anuntandu-se, insa, investitii semnificative in unitatile din zona.


1.648 de camere pe Calea hotelurilor

Centre Ville, 729 de camere (din 2007) - Aparthotel (230 de camere), Elite Apartments (64 de camere), Bucuresti Radisson SAS (435 de camere)
Athenee Palace Hilton, 272 de camere
Novotel, 259 de camere, din iulie 2006
Ramada Majestic, 111 camere
Golden Tulip Hotel, 82 de camere
Capitol, 80 de camere
Casa Capsa, 61 de camere
Continental, 54 camere (nefunctional, va fi deschis la cinci stele)
Bulevard - 188 de locuri, inca nefunctional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO