Prima pagina

Capitala, in top 30 orase atractive pentru business

12.10.2006, 20:30 15

Capitala Romaniei a reusit anul acesta sa intre in topul celor 30 de orase europene cu un mediu de afaceri propice pornirii unei afaceri, conform unui studiu realizat de compania imobiliara Cushman&Wakefield. Bucurestiul ocupa locul 29 in acest clasament, fiind urmat de Helsinki, Moscova, Atena si Oslo.
Cushman&Wakefield este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata imobiliara mondiala, intermediind anul trecut tranzactii care au totalizat peste 55 de miliarde de euro. Studiul se bazeaza pe intervievarea reprezentantilor a 507 companii multinationale, din noua state europene.
Conform acestui studiu, Capitala este foarte atractiva datorita fortei de munca ieftine, unde suntem depasiti doar de Varsovia. In ceea ce priveste nivelul de pregatire profesionala al angajatilor, Bucurestiul ocupa locul 19. Investitorii au o parere buna si despre eforturile depuse de Capitala pentru a se ridica la standardele occidentale, ocupand in topul oraselor care dau semne reale de modernizare locul 12, surclasand orase ca M?nchen sau Manchester.
Din raspunsurile date de reprezentantii companiilor europene companiei Cushman&Wakefield a reiesit ca pentru un investitor strain cel mai important factor in deschiderea sau extinderea unei afaceri este deschiderea pe care piata o ofera companiei si produselor sale. In continuare, in ordinea ponderilor raspunsurilor, au fost precizate ca importante gradul de calificare al fortei de munca, starea retelei de transporturi, interna si externa, calitatea sistemului local de telecomunicatii si cheltuielile legate de forta de munca.
Bucurestiul este perceput ca un oras european in care angajatilor nu li se ofera conditii suficient de bune la locul de munca. In clasamentul care exprima parerea investitorilor despre calitatea nivelului de trai asigurat angajatilor, Capitala se situeaza pe pozitia 31, la egalitate cu Moscova.
In clasamentul oraselor care ofera cel mai bun raport valoare/pret al chiriilor din imobilele de birouri, Bucurestiul se situeaza pe pozitia a doua, la egalitate de puncte cu capitala Portugaliei, dupa Varsovia. In ceea ce priveste oferta disponibila pe piata imobilelor de birouri, Capitala ocupa locul 9, primele clasate fiind Londra, Berlin si Madrid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO