Prima pagina

Carbochim are cinci milionari in euro

08.06.2007, 19:48 30

Actiunile producatorului de corpuri abrazive carbochim Cluj-Napoca (simbol bursier CBC) au dublat banii actionarilor de la inceputul acestui an, actiunile companiei crescand de la 10 lei/actiune la finele lui 2006 la 20 lei/actiune in prezent.
Ieri, actiunile Carbochim au crescut cu 11%, pe fondul unor tranzactii semnificative, inchizand sedinta de tranzactionare la un maxim istoric de 20 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei a urcat astfel la 23,7 milioane de euro.
Compania are cinci actionari persoane fizice, care detin participatii cuprinse intre 7% si 17,7%, care valoreaza pe Bursa intre 1,65 milioane de euro si 4,2 milioane de euro.
Directorul general al companiei, Viorel Popoviciu, detine cea mai mare participatie in cadrul companiei, 17,7% din actiuni, valoarea pachetului de actiuni pe care il detine fiind de aproape 4,2 milioane de euro. El a castigat peste 2 milioane de euro de la inceputul acestui an din cresterea actiunilor. Popoviciu, care este si presedinte al Consiliului de Administratie al Carbochim, este unul dintre cei mai bogati directori de companii de la Bursa, care sunt totodata si actionari in cadrul companiilor pe care le conduc.
Alti trei membri ai Consiliului de Administratie, Dan Titus Popa, Ion Raducanu si Mircea-Pietro Ionescu, detin pachete de aproximativ 11% din actiuni, care valoreaza pe Bursa in jur de 2,6 milioane de euro.
Al cincilea milionar al Carbochim este Dan Mircea Gafencu, detinatorul unui pachet de 7% din actiuni, evaluat la 1,65 milioane de euro.
Cei cinci au devenit actionari ai Carbochim in urma desfiintarii Asociatiei Salariatilor (PAS), moment in care pachetul de 65% din actiunile companiei detinut de PAS a intrat in posesia managerilor si salariatilor companiei.
Din acTionariatul Carbochim mai fac parte SIF Banat-Crisana, care detine un pachet de 13,1% din actiuni, si Broker Cluj, care a cumparat la inceputul acestui an un pachet de 5% din actiuni.
Cresterea puternica a actiunilor Carbochim din prima parte a acestui an se datoreaza procesului de consolidare firesc dupa desfiintarea PAS, dar si rezultatelor financiare in crestere raportate de companie.
"In acest moment Carbochim traverseaza o perioada de concentrare a actionariatului, fireasca dupa desfiintarea PAS, care contribuie la cresterea actiunilor", a explicat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities din Cluj-Napoca
O alta explicatie posibila pentru cresterea actiunilor poate fi valoarea activelor imobiliare pe care compania le detine.
"Potrivit informatiilor disponibile, Carbochim detine peste 20 de hectare de teren intr-o zona industriala a Clujului. De asemenea, compania a inceput sa aiba rezultate bune, desi nu asta e justificarea cresterii pretului actiunilor", a precizat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al Broker Cluj.
Parcurile industriale reprezinta un segment important al pietei imobiliare, pe care s-au realizat tranzactii importante in ultima perioada.
Carbochim a obtinut in primul trimestru un profit de circa 100.000 de lei (29.000 de euro), in scadere cu 33% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a crescut cu 11%, la 8,54 mil. lei (2,52 mil. euro).
Compania si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 2,6 mil. lei (0,76 mil. euro), cu 35% mai ridicat decat cel obtinut in 2006. Compania asteapta in acest an afaceri in crestere cu 14%, pana la 36,6 mil. lei (10,7 mil. euro). Carbochim si-a planificat pentru acest an investitii de aproape 7,2 mil. lei (2,1 mil. euro). Compania a obtinut anul trecut un profit net de 1,85 mil. lei (0,52 mil. euro), de aproape cinci ori peste castigul din 2005, in conditiile avansului afacerilor cu 5,2%, pana la 33,2 mil. lei (9,43 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO