Prima pagina

Carbochim intra pe lista Saint Gobain

26.09.2005, 19:42 33

Grupul francez Saint Gobain, care activeaza in domeniul materialelor de constructii, si-a exprimat recent interesul de a prelua pachetul majoritar de actiuni al producatorului de corpuri abrazive profesionale Carbochim Cluj-Napoca, in cadrul strategiei de expansiune pe piata romaneasca, afirma surse din piata de capital.

Afacerile anuale ale Carbochim se ridica la 10 mil. euro. Actiunile Carbochim au urcat cu aproximativ 25% in ultimele doua zile ale saptamanii trecute la Bursa de Valori, cotatia Carbochim dubland-se astfel in ultima luna.

Contactati de ZF, reprezentantii Saint Gobain nu au comentat aceste informatii pana la inchiderea editiei. Asociatia Salariatilor Carbochim, care a preluat in urma cu aproximativ sase ani de la stat pachetul majoritar de actiuni, si-a finalizat recent obligatiile din contractul de privatizare, salariatii dobandind astfel dreptul de a vinde actiunile detinute. Asociatia Salariatilor detine un pachet de 65% din actiunile companiei, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Banat-Crisana, cu o detinere de 11,9%.

Conducerea Carbochim a infirmat intentia de vanzare a pachetului majoritar de actiuni. "Nu se pune problema vanzarii Carbochim. In momentul in care va exista o astfel de intentie, o vom face publica. Sunt doar zvonuri", a afirmat Viorel Popovici, directorul general Carbochim.

Surse apropiate societatii afirma insa ca managementul companiei a organizat recent un sondaj printre salariati cu privire la modul in care acestia isi vor putea vinde actiunile: vanzarea intregului pachet detinut de Asociatie sau impartirea actiunilor catre salariati, acestia avand ulterior posibilitatea de a vinde actiunile pe Bursa.

Francezii de la Saint Gobain au anuntat un plan de investitii de peste 100 mil. euro in construirea unei fabrici de sticla plana la Calarasi.

Saint Gobain este deja prezenta in productia de materiale abrazive printr-o companie de la Satu Mare, Saint Gobain Abrazivi, afacere pe care a achizitionat-o la finalul anului tercut. Saint Gobain activeaza cu mai multe divizii pe piata materialelor de constructii din Romania prin intermediul unor companii diferite.

Francezii mai detin Brodrene Dahl Tulcea, Saint Gobain Conducte, Saint Gobain Glass Romania, Saint Gobain Isover Romania (toate trei cu sediul la Bucuresti), Saint Gobain Rompolimer Arad si Saint Gobain Weber Turda.

Francezii au, de asemenea, in plan construirea unei fabrici de materiale de constructii la Ploiesti si de la care spera sa obtina afaceri anuale de peste 20 milioane de euro. Bugetul pentru aceasta investitie se ridica la 40 mil. euro, suma care include si preluarea DBW Construct.

Carbochim Cluj a realizat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 4,5 milioane de euro, in crestere cu 2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Actiunile sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde lichiditatea este insa extrem de redusa.

Ultima tranzactie de vineri s-a realizat la 5,15 lei/actiune in crestere cu 14,4% fata de ziua precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei a atins astfel 5,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO