Prima pagina

Care este cel mai prost scenariu pentru economie in 2008?

Care este cel mai prost scenariu pentru economie in 2008?

Click pentru imaginea marita

21.01.2008, 18:54 12

Anul economic 2008 nu poate fi cu mult mai slab decat 2007, in pofida inceputului cu stangul al pietelor financiare, spun analistii, care au imaginat pentru ZF cel mai prost scenariu pentru economie in perioada urmatoare.
O posibila incetinire a consumului, o crestere economica de pana la 4% (fata de 5,8-6% in 2007), o mentinere peste 6% a inflatiei, continuarea deprecierii cursului, un deficit bugetar mare si unul de cont curent in continua explozie, dar si reticenta mai accentuata a investitorilor straini - acestea sunt principalele ipoteze ale celui mai pesimist scenariu pentru economia de anul acesta.
In plus, mentinerea sus a inflatiei si fluctuatiile valutare vor afecta capacitatea de rambursare a populatiei cu credite (mai ales in valuta), punand in acelasi timp presiune pe puterea de cumparare, dar si pe venitul disponibil pentru consum. Scenariul ar fi in acest caz negru pentru retaileri, dar si pentru toata industria de consum, motorul economiei din ultimii ani.
In acelasi timp, analistii nu vad constructiile incetinind, in timp ce productia industriala si exportul ar putea fi afectate de o posibila continuare a deprecierii leului.
"Situatia cea mai rea pentru economie ar fi un deficit bugetar foarte mare, care sa determine agentiile de rating sa ne reduca ratingul de tara, transmitand astfel un mesaj negativ investitorilor. La deficitul extern pe care il avem, un deficit bugetar mare este tot ce nu avem nevoie. Probabil ca si anul acesta vom avea inca o crestere economica buna, de 5%-6%, totul depinzand de anul agricol", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Ceva mai optimist este Lucian Anghel, economist-sef al BCR, care spune ca economia va performa anul acesta cu siguranta peste rezultatul obtinut in 2007.
"Pentru cresterea economica, cel mai pesimist scenariu ar fi o crestere egala cu cea din 2007, cand am avut un an agricol foarte slab. Avem o economie meteodependenta", afirma el. In conditiile unui an agricol normal, "este posibil sa avem mari surprize, cu o crestere apropiata de 7%", a opinat el. Anghel vede acelasi scenariu si pentru inflatie, care nu poate fi mai proasta decat cea de anul trecut (cand s-a apropiat din nou de 7% spre finele anului). Riscul principal pentru inflatie vine, in opinia lui, din partea cursului de schimb.
Macromodelistii spun ca trendurile economiei sunt inca bune si ca nu poate fi vorba de o inversare a tendintei de crestere.
"Din prognoze inca nu reiese vreo criza. Trendurile economiei inca sunt bune, desi nu foarte bune. Riscurile pe latura inflatiei, corelate cu deprecierea leului, ar putea aduce probleme economiei", spune Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.
In cel mai rau caz, Lucian-Liviu Albu vede economia incetinind pana la o crestere de numai 4% in 2008, fata de 5,8%-6% in 2007. "Chiar si in cel mai pesimist scenariu, anul 2008 nu poate fi mai slab decat 2007. Nu exista elemente deosebite de ingrijorare acum, fata de anul trecut, cand am avut si seceta", sustine Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. El spune ca economia ar putea fi franata de incetinirea din UE sau de scumpirea titeiului, ca principale riscuri.
"In UE se vorbeste despre o usoara incetinire a cresterii economice, ca urmare a efectelor intarziate ale crizei financiare din SUA. Exista si un risc privind pretul petrolului, care in final s-ar putea regasi in inflatie", a mai spus seful Prognozei.
Pericolele sunt concentrate in prima parte a anului, cand asteptarile inflationiste si tulburarile de pe pietele internationale ar putea inhiba investitorii de pe piata locala. "Pericolele vin in prima jumatate a anului: sentimentul privind Romania al investitorilor financiari, inclusiv al speculatorilor, se inrautateste. Daca aceasta situatie se mentine, ea ar putea stopa si elanul investitorilor strategici", noteaza Lucian Anghel, economist-sef al BCR. El vede constructiile continuand boom-ul si anul acesta, iar investitiile majore de anii trecuti vor incepe sa-si arate importanta in productie.
"Anul acesta ar putea aparea si o stopare a fluxurilor de investitii, cu care incepusem sa ne obisnuim in ultima perioada. Nici de remiterile din strainatate nu mai putem fi siguri ca vor mai veni in acelasi ritm ca pana acum", considera Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.
Dintre analistii straini, cele mai pesimiste prognoze privind Romania le aveau la finele anului trecut expertii celei mai mari banci elvetiene, UBS. Acestia vad economia incetinind pana la 4% anul acesta, consumul crescand cu 5% (fata de media de peste 10% a ultimilor 3-4 ani). In ceea ce priveste inflatia, cei mai pesimisti sunt analistii bancii italiene Unicredit, care vad o inflatie medie de 6,8% (fata de 4,8% in 2007).
"Nu sunt motive de panica, insa exista provocari care trebuie luate in seama. In particular in industria bancara este nevoie de o abordare prudenta in privinta vitezei de crestere a creditului, respectiv a managementului riscurilor", comenteaza Gyorgy Surany, responsabil cu operatiunile din Europa Centrala si de Est ale grupului italian Intesa Sanpaolo. El remarca drept factori de risc economisirea interna insuficienta, posibila deteriorare a calitatii portofoliilor de credite din cauza cresterii rapide, scaderea ineficientei politicii monetare din cauza predominantei creditului in valuta, care mareste, de asemenea, vulnerabilitatea la socuri de curs de schimb.
"Volatilitatea cursului de schimb poate constitui un motiv de ingrijorare mai ales in cazul creditelor cu scadente scurte si negarantate. In cazul unui soc valutar serios, care ar antrena si cresterea dobanzilor la moneda nationala, bancile ar trebui sa le ofere clientilor optiuni de protectie - cresterea maturitatii, schimbarea monedei de credit, perioade de gratie", a afirmat el.


Eurobondurile, barometrul de risc

Emisiunea de euroobligatiuni pe care Ministerul Finantelor intentioneaza sa o lanseze luna viitoare va constitui un barometru privind perceptia investitorilor straini fata de numeroasele riscuri de derapaj invocate de analisti. Fara indoiala, imprumutul de pana la un miliard de euro va fi suprasubscris, insa intrebarea este cat de mare va fi dobanda la care investitorii vor fi dispusi sa-si plaseze banii. Astfel, cuponul ar putea depasi pragul de 5% pe an. Un rol important il vor avea evaluarile agentiilor de rating. Unii analisti apreciaza ca surpriza negativa a deficitului bugetar pe 2007, de 2,7% din PIB, conform metodologiei UE, ar putea constitui un motiv suficient de puternic pentru o scadere de rating. In toamna trecuta, Standard & Poor's a anuntat perspectiva negativa pentru ratingul Romaniei din cauza ca a considerat ca Guvernul nu reactioneaza corespunzator la cresterea vulnerabilitatilor externe. Conform calculelor UniCredit, costul riscului privind finantarile pentru Romania a crescut de 4,2 ori in ultimele sase luni, pana la 0,82 puncte procentuale. Pe 27 iunie ajunge la scadenta o emisiune de eurobonduri in valoare de 600 mil. euro lansata in 2001 cu un cupon de 10,625%, noul imprumut urmand sa acopere rambursarea. (Razvan Voican)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO