Prima pagina

Casa noua in Primaverii? Doar daca demolezi una veche

25.06.2003, 00:00 13



In zonele rezidentiale consacrate din Bucuresti, precum Aviatorilor, Primaverii, Dorobanti sau Floreasca nu mai exista terenuri disponibile pentru constructii, in conditiile in care aceste zone au fost intotdeauna cele mai cautate pentru achizitia de locuinte.



Ca urmare, in ultimii ani s-au dezvoltat noi zone rezidentiale la marginea orasului, in care exista suprafete largi cu un ridicat potential de dezvoltare, cum ar fi Baneasa-Iancu Nicolae, Herastrau-Nordului, Ionescu-Sisesti sau chiar Snagov, a declarat ieri Cristian Ionescu, director in cadrul companiei imobiliare Regatta. Aici, preturile au crescut puternic in ultima perioada, triplandu-se chiar in doar cativa ani.



Pe de alta parte, in zonele din interiorul orasului, o alternativa ar fi cumpararea terenurilor ocupate de imobile ce pot fi demolate, a apreciat analistul. Alte surse din piata afirmau ca preturile din zona Primaverii vor creste cu 10% in momentul in care va fi clar ca nu mai exista nici un teren de vanzare.



In aceste conditii, dezvoltatorii pe segmentul rezidential vor investi in urmatoarea perioada in proiecte de locuinta unifamiliale, situate la marginea Capitalei, care vor fi comparative la pret cu apartamentele de bloc, beneficiind in plus de o calitate si un confort sporit.



"Intrucat zonele rezidentiale existente in acest moment au un potential de dezvoltare limitat din punctul de vedere al suprafetelor disponibile, exista premisa ca investitorii sa se orienteze catre perimetre alternative, adiacente Bucurestiului", a spus ieri Ionescu, cu ocazia conferintei "Dezvoltare imobiliara, constructie si operare", organizata de FinMedia.



Pe de alta parte, o frana in calea dezvoltarilor imobiliare o reprezinta si situatia juridica a terenurilor, a precizat Ernest Popovici, Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Popovici & Asociatii.



"Experienta ultimilor ani ne-a aratat o preocupare constanta si, in majoritatea cazurilor, aproape exclusiva din partea investitorilor pentru regimul proprietatilor imobiliare", a spus Popovici. El a mentionat ca varietatea problemelor de ordin legal este semnificativa pornind de la apartenenta terenului la intravilanul sau extravilanul localitatilor, istoricul proprietatii asupra terenului si pana la posibilitatile de utilizare a celei pentru constructii.



"Alinierea unui teren din punct de vedere al categoriei de folosinta economica la exigentele unui proiect de constructii ar putea sa reprezinte un efort costisitor si inutil in lipsa unui regim tehnic favorabil proiectului", a mai spus Popovici.



"Developerul are de luptat atat cu probleme de natura juridica si de infrastructura cat si cele legate de finantarea si valorificarea proiectului", a spus si Mike Lloyd, director general al Trination, o companie care activeaza pe piata imobiliara din capitala.



"Developerul este un fel de dirijor, organizeaza show-ul, si chiar daca nu este un bun instrumentist, el trebuie sa coordoneze intreg spectacolul".



bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO