Prima pagina

Castigatori si perdanti in topul bancilor

08.03.2006, 00:00 19

Sase luni au fost de-ajuns pentru ca topul primelor zece banci sa inregistreze modificari spectaculoase: BCR si BRD au continuat sa creasca, detasandu-se net de plutonul secund, noua banca pe cale sa apara, HVB/Tiriac/ UniCredit, ataca pozitia a treia, in fata Raiffeisen, ING urca de pe locul 7 pe 5, CEC coboara din nou, Transilvania mai urca o treapta, iar ABN Amro cade sase locuri, pana pe 10.

Activele sistemului bancar au crescut in perioada iulie-decembrie cu aproape 20% in euro, ajungand la 34,85 mld. euro, astfel ca bancile care au turat mai puternic motoarele au vazut si rezultate pe masura.

O batalie dura se anunta cea dintre Raiffeisen si HVB/Tiriac/UniCredit, care au un avans de peste trei puncte procentuale fata de urmaritori. Statistica la 31 decembrie 2005 nu este insa pe deplin relevanta, avand in vedere ca banci precum Raiffeisen au ajuns sa-si vanda sau sa plaseze bancilor-mama o parte din creditele in valuta pentru a se incadra in plafonul de expunere impus in toamna de BNR.

Expansiunea pe retail a adus in cazul ING Bank o crestere a cotei cu 0,4 puncte procentuale, pana la 5,3%, activele nete insumand 1,84 mld. euro, in conditiile in care banca isi pastreaza statutul juridic de sucursala a grupului olandez. Pe pozitia a sasea vine Bancpost care a urcat doua locuri pana la o cota de 4,5%. Transilvania a continuat marsul inceput in urma cu mai bine de un an, castigand inca jumatate de punct. O crestere similara a inregistrat Alpha Bank, dupa un usor declin in prima jumatate a anului, sufland acum in ceafa Bancii Transilvania.

Declinul CEC nu a fost oprit, cota sa de piata restrangandu-se cu inca 0,6 puncte, pana la 4,4%. In fine, olandezii de la ABN Amro se regasesc pe pozitia a zecea, in coborare cu sase locuri fata de sfarsitul lui iunie cand conturile sale erau umflate cu cele 500 mil. euro reprezentand eurobondurile emise de municipalitatea Bucuresti. ABN Amro nu a reusit sa-si majoreze activele in pas cu piata. Oficialii bancii nu au fost disponibili pentru a confirma o eventuala vanzare de active ca explicatie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO