Prima pagina

Castigatorul BCR va fi anuntat pe 21 decembrie

09.12.2005, 20:10 8

Erste Bank si Millennium BCP au timp pana marti, 20 decembrie, sa depuna ofertele financiare imbunatatite pentru preluarea pachetului de aproape 62% din actiunile BCR, iar miercuri, 21 decembrie, va fi cunoscut castigatorul.

Termenul limita a fost anuntat ieri de seful comisiei de privatizare, ministrul finantelor Sebastian Vladescu, in conditiile in care textul final al contractului ar urma sa le fie prezentat lunea viitoare celor doi competitori ramasi in cursa. De la data respectiva, Erste si Millennium ar mai avea opt zile la dispozitie pentru a depune ofertele financiare finale.

Ofertele trebuie depuse in plic inchis, urmand a fi deschise in aceeasi zi, iar miercuri, 21 decembrie, este prevazuta anuntarea castigatorului in functie de cel mai mare pret oferit. Spre deosebire de prima etapa a privatizarii, de data aceasta pretul conteaza in proportie de 100%.

Intre timp, contractul a primit si avizele BERD si IFC, care vand 25% plus doua actiuni din BCR.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca textul contractului urmeaza sa fie aprobat de Guvern printr-un proiect de lege care va fi inaintat Parlamentului, iar imediat dupa semnare, contractul de privatizare va fi dat publicitatii.

Potrivit unor surse de pe piata, in etapa anterioara, ofertele pentru pachetul majoritar la BCR au mers pana la peste trei miliarde de euro.

Oricum, si ofertele tehnice ale Erste si Millennium au intrunit punctaje superioare celor obtinute de alti concurenti considerati favoriti.

BCR este cea mai mare banca din Romania, activele sale ajungand intre timp la aproape 9 miliarde de euro.

In luna octombrie, Erste Bank (Austria) si Millennium BCP (Portugalia) au fost selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare a BCR si invitate sa inceapa negocieri finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO