Prima pagina

Castigurile la Bursa s-au mutat pe actiunile mici

01.02.2006, 21:11 11

Actiunile din "esalonul al doilea" al Bursei, precum IAR Brasov, Mecanica sau Socep, au revenit in ultimele doua saptamani in atentia investitorilor, dupa ce pareau uitate de cumparatori de mai bine de un an. Odata cu cresterea puternica a SIF-urilor, a bancilor sau a Petrom, investitorii romani au inceput sa caute oportunitati si printre companiile mai mici.

Astfel, doar in ianuarie, actiunile producatorului de elicoptere IAR Brasov au avansat, de exemplu, cu aproape 50%, iar cele ale producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud au adus un castig de 40%. Producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau a avansat cu 30%, in timp ce companii ca Rompetrol Well Services, Socep Constanta sau Petrotub Roman au urcat cu peste 20%. Petrotub a avansat doar ieri cu 14%. Producatorul de aluminiu Alro Slatina, care in ciuda capitalizarii mari nu este urmarit de investitori din cauza lichiditatii reduse, a avansat de asemenea cu peste 25% anul acesta. Anul trecut multi dintre investitorii romani au mers dupa regula "cumparam ce cumpara si strainii", ceea ce a fost de altfel o strategie profitabila. Strainii prefera titlurile cu lichiditate ridicata: Petrom, BRD, SIF-urile, Banca Transilvania sau Petromidia.

Asta a facut ca societatile mici si cele cu lichiditate redusa sa fie evaluate la doar de doua-trei ori profiturile anuale, in timp ce companiile-vedeta se tranzactioneaza de pana la de 30 de ori profitul.

Anul trecut indicele BET, care cuprinde companiile preferate de straini, a urcat cu peste 50%, indicele BET-C, care include si companiile mai mici, a urcat cu 38%, iar indicele RASDAQ, dominat de companii mici, a scazut cu 1%.

In ultimii ani, cresterea mai puternica a companiilor din esalonul al doilea a fost un semn ca trendul de crestere se apropie de sfarsit, investitorii, orientandu-se catre companiile care au crescut cel mai putin. Tendinta de crestere a continuat si ieri in randul principalelor companii listate, dar intr-un ritm mai lent. Indicele BET a avansat cu 1% aceasta fiind cresterea si in cazul SIF-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO