Prima pagina

Catering aerian, de vanzare

16.02.2005, 00:00 110



Abela Rocas, compania care detine monopolul pe catering aerian in Romania, va fi preluata de Alpha Airports Group Plc, liderul pe piata de catering din Marea Britanie, au declarat surse din piata pentru saptamanalul de afaceri BUSINESS Magazin.



Tranzactia, care cuprinde si operatiunile Abela de la Sofia, este estimata la cateva milioane de dolari.



In Romania, Abela Rocas a fost infiintata in 1993, actionarul majoritar fiind Abela Holding (64%), care a vandut partea sa catre compania olandeza Vacoom in 2002. Restul actiunilor este detinut de Tarom (31%) si Aeroportul International Bucuresti Otopeni (5%).



Cei doi parteneri romani au drept de preemptiune, conform termenilor contractuali, dar e greu de crezut ca sunt dispusi sa plateasca mai multe milioane de euro pe o afacere in catering.



In Romania, Abela a fost infiintata ca societate mixta cu durata de viata de 16 ani (care poate fi prelungita). Cateringul aerian este principala afacere a companiei, desi firma mai are doua divizii: una pentru catering industrial si alta pentru servicii in aeroportul Henri Coanda.



Divizia de servicii de aeroport "tuteleaza" cafenelele si restaurantele din Aeroportul International Henri Coanda. O pondere mica in cifra de afaceri are divizia de catering industrial, care a realizat, in 2004, vanzari mai mici de 100.000 de euro. Abela Rocas vrea sa atace mai puternic si pe acest segment, in care vede o oportunitate de dezvoltare, conform oficialilor companiei.



Asta deoarece criza companiilor aeriene a afectat si furnizorii acestora. Lucru reflectat clar si in rezultatele finaciare. In 2004, cifra de afaceri a companiei in Romania,de 8 milioane de dolari a fost mai mica decat cea din 2000 si 2001, cand a realizat 9,3 si, respectiv, 8,5 milioane de dolari, profitul s-a situat in jurul a doua milioane de dolari.



Cumparatorul este Alpha Airports Group Plc adica cel mai mare furnizor de servicii de catering si retail, pentru aeroporturi si linii aeriene, in Marea Britanie. Compania a realizat, in primele cinci luni ale anului trecut, o cifra de afaceri de 239,2 milioane de lire sterline (circa 500 de milioane de dolari).



Reprezentantii Alpha nu au confirmat, dar nici infirmat ca ar fi in negocieri pentru preluarea operatiunilor Abela Rocas. Dar au fost "in vizita" aici. David King, Managing Director al Alpha Airport Shopping, una din diviziile grupului englez, a comentat pentru Business Magazin ca "Momentan, nu detinem actiuni ale afacerii, nici in Romania, nici in Bulgaria".



Surse apropiate discutiilor afirma de altfel ca, desi negocierile s-au incheiat, contractul de vanzare - cumparare va fi semnat peste cel putin doua luni.



* Editia din aceasta saptamana a Business Magazin apare astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO