Prima pagina

Ce angajati castiga mai bine decat sefii lor

25.02.2008, 19:05 14

Angajatii care lucreaza in consultanta, servicii financiare sau vanzari pot ajunge la castiguri lunare care, ocazional, le depasesc pe cele ale sefilor lor, pe baza bonusurilor acordate in functie de performanta.
Unul dintre cele mai bine platite domenii este consultanta in real estate, veniturile obtinute de un senior broker fiind comparabile cu salariile celor care detin pozitii de top management in companii de dezvoltare imobiliara si care variaza in jurul sumei de 10.000 de euro. In anumite situatii, comisionul unui consultant poate ajunge chiar si pana la 50% din profit. Un consultant imobiliar foarte bun poate ajunge la venituri de peste 10.000 de euro lunar, dar au existat situatii exceptionale in care s-a ajuns si la castiguri de un milion de euro pe an.
"In imobiliare, in general, salariile fixe sunt foarte mici si ceea ce conteaza in cadrul pachetului salarial este bonusul", explica Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane si executive search Total Business Solutions.
Tot sistemul de bonusare este responsabil si de castigurile mari ale consultantilor din alte domenii. "Un consultant senior are un salariu fix la care se adauga un anumit procent din vanzari. Daca lucreaza la un proiect de 30.000 de euro, la care se adauga un procent de 10% castiga 3.000 de euro. In consultanta, bonusurile variaza intre 5 si 40%", spune Mihaela Damian, partener si asociat in cadrul firmei de executive seach Stanton Chase.
In functie de pachetul negociat, traderii din banci si brokerii pot ajunge sa castige mai bine decat managerii lor. Pe de alta parte, in companiile mici, exista manageri in vanzari care surclaseaza castigurile general managerului.
Cititi astazi in suplimentul Profesii ce alti angajati castiga mai bine decat un CEO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO