Prima pagina

CE mentine ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei si Bulgariei

CE mentine ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei si Bulgariei
26.09.2006, 16:26 6

Comisia Europeana (CE) nu recomanda amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, insa precizeaza ca sunt domenii in care cele doua tari mai au de indeplinit anumite criterii si avertizeaza ca va lua masuri pentru a asigura buna functionare a UE, daca statele nu vor actiona corectiv imediat.
In raportul prezentat marti, CE mentioneaza ca Tratatul de aderare, semnat in aprilie 2005, prevede ca Romania si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007 cu exceptia cazului in care Consiliul European decide, pe baza recomandarii Comisiei Europene, amanarea integrarii oricareia dintre cele doua state pana la 1 ianuarie 2008.
Amintind ca in raportul din mai 2006 Comisia a precizat ca ambele state ar trebui sa fie pregatite pentru integrarea in 2007, cu conditia sa indeplineasca anumite criterii, sa ia anumite masuri suplimentare, documentul prezentat marti subliniaza ca Romania si Bulgaria au ajuns la un anumit grad de indeplinire a criteriilor, dar exista si domenii in care Comisia va lua masuri pentru a asigura buna functionare a UE, daca tarile nu vor face actiuni corective imediate. Ambele tari sunt sfatuite sa profite la maximum de cele cateva luni ramase si sa ia masurile necesare.
Raportul Comisiei Europene subliniaza faptul ca Romania a facut progrese in reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei, stabilitatea macroeconomica, dar are nevoie de masuri in reforma administratiei si intarirea capacitatii administrative in vederea utilizariii fondurilor structurale.
Conform documentului, Consiliul Superior al Magistraturii a inceput sa se preocupe de problemele esentiale precum unitatea intre interpretarea si aplicare legilor, situatia personalului si supraincarcarea instantelor de judecata. S-au imbunatatit conditiile de munca si au fost dotate cu sisteme moderne IT toate curtile de judecata si birourile procurorilor.
CE semnaleaza ca nu a fost, insa, asigurata o interpetare si aplicare consecventa a legii in toate instantele, iar unii dintre membrii alesi ai CSM continua sa fie acuzati de conflicte de interese in problema inspectiilor si chestiuni etice individuale care afecteaza reputatia CSM.
Nu s-au facut pasi in remedierea deficientelor manageriale ale Ministerului Public semnalate in precedentul raport al CE, se mai arata in document.
In domeniul luptei impotriva coruptiei CE mentioneaza ca au continuat sa se faca progrese, a fost introdusa responsabilitatea criminala pentru persoanele din justitie si a fost adoptata o noua legislatie precizand regulile privind finantarea partidelor politice. Cantitatea si calitatea investigatiilor obiective realizate de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), transformate in trimiteri in judecata a unor demnitari de rang inalt pentru acuzatii de coruptie, au crescut continuu.
Executivul european considera, insa, ca este nevoie de vointa politica clara pentru a demonstra sustenabilitatea si ireversibilitatea recentelor progrese in lupta anticoruptie. Au existat in Parlament cateva tentative de a reduce substantial eficienta acestor eforturi. Coruptia ramane un punct de interes si ingrijorare in special in randul reprezentantilor Guvernului in teritoriu.
S-au facut, recent, progrese si in ceea ce priveste infiintarea unor agentii de plati si a Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS). Raman, insa, cateva probleme si in aceasta arie de interes, in special in privinta dotarii cu sisteme IT, in timp util, a acestor agentii, dotarea cu personal pregatit si gasirea spatiilor in care sa functioneze agentiile, dar si in ceea ce priveste pregatirea incompleta in domeniul managementului si controlul procedurilor. Exista inca un risc real ca agentiile de plata si Sistemul Integrat sa nu functioneze corect la data integrarii Romaniei in UE. Mai este nevoie de eforturi sustinute pe toata perioada care a mai ramas pentru a asigura operabilitatea IACS.
Romania a facut progrese importante in ceea ce priveste modalitatea de a rezolva problema ecarisajului si a colectarii deseurilor animale. Oricum, desfasurarea unui program detaliat pentru aplicarea unui sistem flexibil este in curs, se mai arata in raport.
Progrese substantiale au fost facute pentru interconectivitatea sistemelor IT de taxare. Romania a realizat cu succes testele de perfomanta cerute in sistemele majore de IT si este pe cale sa-si indeplineasca obligatiile in acest sector.
Comisia Europeana mentioneaza ca toate aceste domenii au fost specificate in concluziile raportului din luna mai 2006.
Referitor la adoptarea acquis-ului comunitar, CE arata ca s-au facut progrese semnificative in politica regionala, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru intarirea capacitatii administrative in vederea utilizarii fondurilor structurale in urmatoarele domenii: protectia mediului, justitie si afaceri interne si drepturile de proprietate intelectuala.
Mai sunt necesare progrese in domenii precum politicile sociale si forta de munca, inclusiv in sanatate, organisme modificate genetic, asigurarile auto, cerintele de capital pentru institutiile de creditare si firmele de investitii, spalarea banilor si lupta impotriva fraudelor si coruptiei, managementul finanicar si controlul viitoarelor fonduri structurale, bolile animalelor.
Romania a mai facut progrese in stabilitatea macroeconomica si reforma economiei. Calea adoptata in prezent ar trebui sa-i ofere posibilitatea de a face fata presiunilor competitive si fortelor de pe piata Uniunii Europene, considera Executivul european.
CE mai mentioneaza progrese si in urmatoarele domenii: traficul fiintelor umane, conditiile de detentie, retrocedarea proprietatilor si protectia copilului.
Progrese limitate s-au facut in privinta tratamentului aplicat persoanelor cu dizabilitati, sanatatea mentala si protectia si integrarea minoritatilor, fiind necesare in continuare masuri.
In plus, Romania trebuie sa asigure sustenabilitatea reformei administratiei publice si sa se alinieze in totalitate la pozitiile externe ale UE, cum ar fi Curtea Criminala Internationala.
Dupa accederea in UE, Comisia va monitoriza, ca si pentru celelalte state membre, implementarea acquis-ului si va aplica toate instrumentele pe care le are la dispozitie atunci cand este necesar. In plus, exista instrumente specifice care se aplica doar Romaniei si Bulgariei si care sunt prevazute in Tratatul de aderare, se mai arata in document. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO