Prima pagina

Cel mai bun an pentru constructii din 1990 incoace

02.11.2006, 19:11 22

Piata constructiilor ar putea ajunge la sfarsitul anului viitor la circa 10 miliarde de euro, in urma unei cresteri de circa 30%, datorita fondurilor acordate de Uniunea Europeana pentru infrastructura si constructii publice. Astfel, 2007 va fi cel mai bun an din constructii de dupa 1990.
"Piata constructiilor va creste anul acesta cu 25-30% si cu un ritm cel putin egal in 2007", a declarat Laurentiu Plosceanu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Piata va accelera anul viitor din doua motive: "injectiile" financiare europene, insemnand fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru infrastructura si constructii publice si necesitatile de reparatii dupa inundatiile de anul trecut, potrivit lui Plosceanu. ARACO estima initial o crestere de numai 15% pentru piata constructiilor in 2007, dar dupa publicarea sumelor alocate de la Bruxelles pentru dezvoltarea infrastructurii s-a facut o reevaluare asupra necesitatilor de constructii in urma inundatiilor. "Posibilitatea unei asemenea cresteri este fundamentabila doar in baza unei absorbtii coerente si constante a fondurilor post-aderare prevazute pentru Romania. Insa, depinde de capacitatea reala de absorbtie a acelorasi fonduri post-aderare la toate nivelurile de autoritate statala", explica Bogdan Mocanu, director Sedesa - Spania.
Companiile straine si-au intensificat activitatea in ultimii ani pe piata locala, atrase de potentialul de crestere al pietei si de cererea mare din regiune. Astfel, tot mai multe consortii puternice din domeniu au decis sa deschida sucursale in Romania. "Piata constructiilor este in acest an unul din motoarele de crestere a intregii economii. Se inregistreaza o crestere atat la nivel local, unde s-au creat niste noduri de interes din partea potentialilor finantatori straini, cat si la nivel de infrastructura.
Exista semnale ca anul viitor marile santiere deschise, autostrada Transilvania si cea spre Constanta, vor lucra la capacitate maxima", afirma Laurentiu Catalin Hanu, development manager al Porr Solutions Romania, divizia locala a grupului austriac Porr.
Odata cu integrarea in UE, se va schimba raportul dintre investitiile din sectorul privat si investitiile din bugetul de stat in lucrari de infrastructura. "Vor creste investitiile in proiectele mari de infrastructura (autostrazi) si in programele de protectia mediului, insa estimam ca domeniul privat va fi in continuare dominant", apreciaza Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO