Prima pagina

Charlemagne cumpara 50% din proiectul Asmita Gardens

Charlemagne cumpara 50% din proiectul Asmita Gardens

Asmita Gardens dezvolta un proiect rezidential cu 788 de apartamente in zona Splaiul Unirii-Calea Vacaresti

19.10.2006, 19:53 170

Un fond de investitii administrat de compania britanica Charlemagne Capital devine partener cu indienii de la Asmita intr-un proiect aflat inca pe planseta.
Compania britanica Charlemagne Capital, unul dintre cei mai activi cumparatori de pe piata de real estate, a achizitionat un pachet de 50% din proiectul rezidential Asmita Gardens, care va ajunge in momentul finalizarii la o valoare de 110 mil. euro.
Asmita Gardens dezvolta un proiect rezidential cu 788 de apartamente in zona Splaiul Unirii-Calea Vacaresti, care va fi livrat in doua etape pana in primavara anului 2009. "Asmita se va ocupa de managementul si dezvoltarea proiectului, iar Charlemagne se va implica in finantare. Tranzactia are o componenta de equity, prin care Charlemagne a preluat pachetul de 50%, si una de finantare, care indica faptul ca Charlemagne se va implica cu fondurile necesare derularii proiectului", a comentat pentru ZF Vlad Busila, partener in cadrul casei de investitii Capital Partners, care a intermediat tranzactia si finantarea necesara proiectului Asmita Gardens.
Finantarea proiectului este asigurata de catre Alpha Bank, prima transa de finantare livrata de banca urmand sa se ridice la 16 milioane de euro, adauga Busila.
Potrivit unor surse de pe piata imobiliara, componenta equity a tranzactiei depaseste 10 milioane de euro, adica suma pe care Charlemagne Capital o plateste in cash catre Asmita India pentru pachetul de 50% din proiect. Ulterior, implicarea financiara a investitorului britanic in proiect se va majora prin asigurarea fondurilor necesare dezvoltarii imobiliare.
Charlemagne Capital, care administreaza mai multe fonduri de investitii specializate in real estate, a devenit anul acesta proprietarul imobilelor de clasa A Millennium Business Center, PGV Tower (sediul Bancpost) si Construdava, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 83 mil. euro.
"Pana in septembrie 2008 vom livra toate apartamentele din prima faza a proiectului Asmita Gardens. Vom continua sa dezvoltam proiecte rezidentiale si de birouri pe piata Capitalei si in urmatorii ani, iar Charlemagne Capital va fi prioritara in alegerea partenerului pentru derularea proiectelor", a declarat James Anthony, director si actionar in cadrul Asmita SA.
Compania Asmita SA a vandut in luna august drepturile proiectului si terenul pe care va fi construit proiectul rezidential catre Asmita Gardens SRL, in urma unei tranzactii care s-a situat la circa 16 milioane de euro, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Din intreaga suma, 14 milioane de euro reprezinta valoarea terenului, iar 2 milioane de euro constituie pretul pentru achizitia materialelor si a drepturilor proiectului.
In plus, Asmita SA a acordat un imprumut in valoare de 8 milioane de euro, cu o dobanda anuala de 6%, societatii Asmita Gardens SRL. Potrivit unor estimari, in proiectul Asmita Gardens s-au investit deja 20 de milioane de euro pana acum.
Asmita Gardens, unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din Romania, va cuprinde peste 800 de apartamente, 150.000 de metri patrati construiti, sapte blocuri in sistem parter plus 24 de nivele, destinate ca pret clasei medii spre lux.
Constructorul angajat este firma austriaca Strabag, in timp ce agentul imobiliar este Colliers. Arhitectul Asmita Gardens este firma Westfourth Architecture, care are in portofoliu si imobilul de birouri America House. Project manager al Asmita Gardens este compania Gardiner & Theobald.
Proiectul va intra in faza inceperii lucrarilor de constructii de luna viitoare, urmand sa fie finalizat in termen de trei ani.
Deja au fost precontractate o treime din apartamentele cuprinse in prima faza a proiectului, estimata la 320 de apartamente, potrivit agentului exclusiv Colliers International. Apartamentele vor avea suprafete cuprinse intre 67 de metri patrati si 220 de metri patrati, iar pretul acestora va fi cuprins intre 51.000 de euro si 200.000 de euro. A doua faza a proiectului va fi finalizata pana in luna mai 2009 si va cuprinde patru blocuri.
Cele mai cautate apartamente din cadrul proiectului Asmita Gardens au fost cele situate la ultimele etaje, afirma reprezentantii Colliers.
Asmita este parte a grupului Asmita Group, constructor de apartamente pentru clasa de mijloc din India. Grupul a fost infiintat in 1985 si a dezvoltat peste 3.000 de apartamente in Bombay.
Imobilele de tip zgarie-nori in sensul clasic lipsesc cu desavarsire pe piata romaneasca, comparativ cu Statele Unite, tari din Asia, dar si in Europa de Vest, unde cele mai inalte cladiri au aproximativ 100 de metri. Insa acest lucru se datoreaza si faptului ca in Bucuresti nu se pot construi cladiri cu regim ridicat de inaltime din cauza panzei freatice si a terenurilor nisipoase.
Piata imobiliara traverseaza o perioada de efervescenta din punctul de vedere al tranzactiilor, anul acesta fiind inregistrat un numar record de achizitii. Astfel, daca in anii trecuti majoritatea tranzactiilor se derulau pe sectorul de imobile de birouri, anul acesta fondurile de investitii au intrat puternic pe sectoarele rezidential si comercial. Cererea puternica de locuinte din ultimii ani i-a determinat pe investitorii de pe piata imobiliara sa anunte tot mai multe proiecte de apartamente. Astfel, in urmatorii patru ani urmeaza sa fie livrate peste 10.000 de apartamente, valoare care se situeaza sub cererea anuala estimata la circa 30.000 de unitati.
Numai anul viitor urmeaza sa fie livrate pe piata cel putin 2.800 de apartamente, potrivit noilor proiecte anuntate.


Alte achizitii Charlemagne Capital
Compania britanica a achizitionat in februarie 2006 imobilul de birouri PGV Tower, unde se afla sediul Bancpost, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 24 milioane de euro
Charlemagne Capital a cumparat in iunie cu 19 mil. euro cladirea de birouri Construdava, dezvoltata de Impact
Britanicii au achizitionat in iulie cladirea Millennium Business Center in urma unei tranzactii de circa 40 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO