Prima pagina

Chiria la o garsoniera, mai mare ca salariul mediu pe economie

Chiria la o garsoniera, mai mare ca salariul mediu pe economie
23.07.2008, 18:41 10

Oferta de apartamente disponibile pentru inchiriere a crescut de la inceputul anului, pe fondul scaderii numarului de tranzactii de vanzare - cumparare, ceea ce nu a adus automat si o scadere a nivelului chiriei, potrivit monitorizarii realizate de AnunturiParticulari.ro, care analizeaza anunturile publicate de persoane particulare in publicatiile de profil.
Nivelurile de inchiriere solicitate de proprietari in luna iunie pentru apartamentele din Bucuresti au ramas la acelasi nivel ca la inceputul anului, astfel ca randamentul din inchirierea unei locuinte in Bucuresti poate fi mare.
Raportul arata ca nivelul mediu solicitat la inchirierea unui apartament cu patru camere a stationat in jurul valorii de 1.180 de euro lunar, in timp ce pentru apartamentele cu trei camere este solicitata o chirie cu 1% mai mica fata de luna ianuarie, respectiv 858 euro/ luna.
Chiriile pentru garsoniere si apartamentele cu doua camere au cunoscut o usoara crestere, de 4%, pana la nivelurile de 390 euro/luna, respectiv 588 euro/ luna. Chiria lunara la o garsoniera a ajuns astfel mai mare decat salariul mediu net pe economie, de circa 330 de euro.
"Chiria solicitata de mine este la acelasi nivel cu cel pe care il percepeam de la fostii chiriasi, respectiv 550 euro/luna", a declarat proprietara unui apartament cu doua camere din zona Tineretului, care a postat ieri un anunt de inchiriere pentru o perioada de un an pe un site de profil. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul ofertelor de inchiriere a crescut in iunie cu 33%, de la 1.383 de locuinte la 1.846 de unitati disponibile spre vanzare.
"Este evident ca blocajul de pe piata tranzactiilor imobiliare pe segmentul de locuinte vechi a dus la cresterea numarului de oferte pe piata inchirierilor. Proprietarii incearca in acest fel sa isi amortizeze investitia prin sumele incasate din chirii, avand in vedere scaderea constanta a preturilor de vanzare si dificultatea crescuta a vanzarii", apreciaza reprezentantii site-ului AnunturiParticulari.ro.
Numarul tranzactiilor cu apartamente a scazut puternic de la inceputul anului, atat in ceea ce priveste locuintele noi, cat si cele vechi, fapt ce a dus si la primele scaderi de preturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO