Prima pagina

Cine a cumparat asigurari cu investitie in valuta s-a fript

Cine a cumparat asigurari cu investitie in valuta s-a fript
19.07.2004, 00:00 19



Cine a ales anul aceasta programele de investitii in euro sau dolari propuse de companiile de asigurari de viata a ales gresit, cel putin pentru primele sase luni.



Pe baza dobanzilor mari oferite de banci, dar si a cresterii actiunilor la bursa romaneasca valori, programele investitii in lei au fost net in fata celor in valuta, cu investitii pe pietele internationale, care au inregistrat chiar si scaderi. Explicatia este ca bursele occidentale au stagnat pe primul semestru: Dow Jones (indicele bursei new-yorkeze) a scazut cu 0,1%, iar FTSE (indicele bursei londoneze) a crescut cu doar 0,2%, pe cand indicele BET de la Bucuresti a crescut cu 41%, iar dobanzile la depozitele in lei au fost de 16-17% pe an.



Cele trei companii de asigurari care ofera polite de asigurari de viata de tip unit linked - ING Nederlanden, Aviva si Allianz-Tiriac - administreaza acum pentru cei cateva sute de mii de clientii ai lor fonduri de circa 70-75 milioane de euro.



Aceste programe de tip unit-linked ofera posibilitatea unor investitii "separate" de polita propriu-zisa in unitati de fonduri sau de programe de investitii care fluctueaza la fel ca unitatile fondurilor mutuale. Unit-linked-urile, care sunt folosite mai ales pentru investitii pe termen lung, pot fi vandute sau pot fi suplimentate de catre detinator la fel ca unitatile de fond mutual. Pe de alta parte, detinatorii unor astfel de polite preiau in totalitate riscul investitiei. Astfel, pe parcursul perioadei asigurate, daca are loc evenimentul asigurat, compania plateste maximul dintre suma asigurata si contul contractantului in care se acumleaza investitia, dar la finalul perioadei detinatorul primeste doar contul. Cu alte cuvinte, daca unitatile de fond scad, asa cum s-a intamplat pentru unele programe de investitii in valuta pe primele sase luni ale acestui an, detinatorul politei primeste mai putin decat a investit. De aici importanta mare a monedei de investire, dar si a tipului de investitie.



Ca urmare a unor campanii foarte agresive al acestui tip de asigurare de viata si a renumelui prost dobandit de fondurile mutuale "clasice" dupa scandalurilor SAFI si FNI, asiguratorii de viata s-au instalat pe piata ca principalii recipienti non-bancari ai economisirilor populatiei.



Pentru comparatie, toate fondurile mutuale de pe piata romaneasca au active totale de 2.300 mld. lei (56 milioane de euro), pe cand doar fondurile Mixt si Bonuri de tezaur administrate de ING Nederlanden au active de 1.277 miliarde lei (55 mil. euro).



Cel mai bun randament pe primele sase luni l-a avut programul de investitii Mixt al ING Nederlanden, care include in portofoliu, in proportie de 25%, actiuni de pe bursa de valori din Bucuresti.



Inapetenta celorlalte companii de pe piata pentru investitiile in actiuni au adus rezultate mai slabe pentru programele de investitii in lei, dar oricum peste cele in valuta. ROL Practic (Aviva) si Leu - Plus, Leu - Extra (Allianz-Tiriac) au avut randamente de 7,6-7,7% pe primele sase luni ale acestui an. Acestea au investitii, ca si programul Bonuri de tezaur de la ING, in titluri de stat si depozite bancare.



"Singurele instrumente care ofera acum siguranta si atractivitate pentru clientii nostri sunt titlurile de stat sau depozitele bancare. Momentul nu este inca potrivit pentru programele de investitii in lei nonmonetare. Capitalizarea bursiera este redusa si sunt putine actiuni cotate intr-adevar interesante", spune Marius Onofrei, responsabil pentru relatia cu mass-media in cadrul Allianz-Tiriac. La 31 decembrie 2003, Allianz-Tiriac administra pentru clientii sai peste 3 milioane de euro in programele de investitii unit-linked.



Adrian Allott, director financiar si de actuariat in cadrul Aviva, spune ca piata de capital, inclusiv cea obligatara, este urmarita cu atentie. "Daca vor exista oportunitati interesante de investitii in lei, ne vom implica. Ma refer la titlurile pe termen de lung emise de stat, dar si la mortgage securities (titluri emise de banci pe baza portofoliului de credite ipotecare, foarte raspandit in strainatate - n.red), care fara indoiala ca vor aparea si pe piata romaneasca", a spus Allott. ROL Practic de la Aviva a avut pe primele sase luni cel mai bun randament dintre programele de investitii in lei care nu au actiuni in portofoliu, de 8,86%.



Dintre programele de investitii in valuta, Progresiv si Dinamic (ambele in euro) de la Allianz-Tiriac au avut cele mai bune rezultate, cu 6,3% si, respectiv, 5,14%. Ambele sunt programe de investitii in actiuni straine. Daca se ia in calcul insa faptul ca pe primele sase luni euro a scazut cu 2,7% fata de leu, distanta dintre randamentele investitiilor in lei/valuta devine si mai mare.



Cele 21 de programe de investitii ale companiilor de asigurari au in portofoliu, in diverse proportii, actiuni pe bursele europene si americane, bonduri corporatiste sau emise de diferite state, avand astfel fiecare diverse grade de risc.



sorin.pislaru@zf.ro





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO