Prima pagina

Cine este noul Patriarh

12.09.2007, 19:36 14

Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei (56 de ani), actualul loctiilor patriarhal este noul Patriarh, el invingandu-l in al doilea tur de scrutin al adunarii electorale bisericesti pe IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului.

IPS Daniel s-a nascut in satul Dobresti (judetul) Timis, primind la botez numele Dan-Ilie. Dupa absolvirea studiilor primare si gimnaziale, in 1970 a absolvit Liceul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj, iar in acelasi an a intrat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.

Intre 1974 si 1976, a urmat cursurile doctorale la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Dumitru Staniloae, dupa care si-a continuat studiile in strainatate. Astfel, a studiat doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg, unde a primit titlul de doctor in teologie la 15 iunie 1979, cu lucrarea "Reflexion et vie chretiennes aujourdahui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite". O forma dezvoltata a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea profesorului Staniloae si sustinuta in anul 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. Studiile sale pe meleaguri straine au continuat la la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau - Facultatea de Teologie Catolica (Germania), din anul 1980 a fost lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia, fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia). La 6 august 1987 a intrat in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe cunoscutul duhovnic Ilie Cleopa, ulterior fiind hirotonit preot. Intre anii 1988 si 1990 a fost consilier patriarhal, director al sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. La 1 martie 1990, Daniel Ciobotea a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul "Lugojanul", fiind hirotonit arhiereu in Catedrala din Timisoara, la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 a fost ales, iar la 1 iulie 1990 a fost inscaunat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel a reactivat invatamantul teologic, fondand Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, precum si cinci noi seminarii teologice.

IPS Mitropolit Daniel este reprezentant al Comisiei Sinodale Nationale pentru Educatia Religioasa (Bucuresti), presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sinodului BOR, membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva, 1991-1998), membru al Prezidiului si Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene (din 1990).

IPS Daniel a fost loctiitor al Patriarhului, si reprezinta curentul modernist (ecumenist), este contestat de partea "traditionalista" a bisericii tocmai pentru deschiderea sa catre dialogul ecumenic si interreligios.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO