Prima pagina

CNVM afirma ca da drumul la anchete serioase pe Bursa

CNVM afirma ca da drumul la anchete serioase pe Bursa
29.06.2004, 00:00 22

Chiar daca tranzactiile de pe piata romaneasca de capital care contravin legislatiei in domeniu nu sunt, probabil, mai multe ca acum cativa ani, numarul de anchete derulate de autoriatea de supraveghere a pietei devine din ce in ce mai mare.
Fraude asemanatoare celor din Statele Unite sau Europa Occidentala sunt posibile oricand pe piata romaneasca, conform reprezentantilor Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), acestea fiind aproape imposibil de prevenit.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va finaliza in urmatoarele zile ancheta desfasurata in cazul tranzactiilor cu actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia) din primele zile ale listarii companiei la Bursa de Valori, concluziile urmand sa fie facute publice.
"Continuam audierile in cazul tranzactiilor cu actiuni Rompetrol Rafinare. Am chemat la audieri suplimentare anumite persoane care au avut legatura cu tranzactiile, dar unele dintre acestea nu se afla acum in tara. Dupa finalizarea anchetei, rezultatele vor fi facute publice," a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Rompetrol Bucuresti (Vega) a vandut in luna aprilie la Bursa pachete mari de actiuni la Rompetrol Rafinare la un pret considerat de majoritatea brokerilor drept extrem de mic, 116 lei/actiune, si a cumparat ulterior o parte din acestea la un pret mult mai mare, peste 500 de lei. Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol spunea ca a vandut actiunile pentru a creste lichiditatea actiunilor pe piata si a permite cresterea pretului.
CNVM a finalizat insa o ancheta care vizeaza alte tranzactii, pe care le considera suspecte. Este vorba de tranzactiile de anul trecut cu actiunile Oltchim Ramnicu Valcea care si-au triplat valoarea inainte de anuntarea unei majorari de capital. Opt persoane sunt banuite de CNVM de utilizarea unor informatii privilegiate pentru obtinerea de castiguri pe Bursa, fapt interzis de legislatia pietei de capital. Comisia a trimis procurorilor lista persoanele banuite ca au participat la tranzactii care au incalcat legislatia pietei de capital.
"La informatile privind majorarea de capital de la Oltchim au avut acces inaintea participantilor la piata reprezentantii companiei, persoane din Bursa de Valori, din Autoritatea pentru Privatizare si din CNVM. Tot ce pot sa spun este ca pe lista celor opt persoane nu se afla nici un angajat al CNVM," a declarat purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene.
Supravegherea pietelor de capital si prevenirea spalarii banilor face si obiectul unei conferinte organizate saptamana aceasta de CNVM impreuna cu autoritatea de supraveghere a pietei din Statele Unite ale Americii, Comisia de Supraveghere a Operatiunilor Bursiere (SEC).
"Am organizat astfel de astfel de conferinte in multe dintre tarile care au aderat de la 1 mai la Uniunea Europeana. Nu cred ca piata romaneasca de capital ridica probleme deosebite de cele din tarile din jur in ceea ce priveste supravegherea," a declarat Robert Strahota, director adjunct al biroului de relatii internationale din cadrul SEC. El a mai precizat ca scopul conferintei este schimbul de experienta intre autoritatile de supraveghere, iar momentul organizarii a fost bine ales pentru ca corespunde cu adoptarea noii legislatii a pietei romanesti de capital. Strahota a adaugat ca SEC este dispusa sa acorde oricand asistenta autoritatilor romanesti in investigatiile desfasurate.
Principala problema a pietei romanesti de capital nu se regaseste insa la nivelul tranzactiilor de pe piata, conform lui Siminel Andrei, presedintele Asociatiei Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), care reuneste toate societatile de brokeraj de pe piata de capital. El spune ca una din marile probleme este reprezentata de activitatea frauduloasa a societatilor listate, care se realizeaza uneori si cu complicitatea auditorilor. "In Romania, auditorii au devenit in proportie de 80-90% afiliati emitentilor si avem cazuri in care acestia au fost partasi la fraude, deoarece legea nu-i pedepseste. Chiar ei au modificat legislatia, pentru a nu purta nici o responsabilitate", a spus el. In opinia presedintele ANSVM, ar trebui infiintat un corp specializat in cadrul CNVM pentru urmarirea auditorilor.
Potrivit presedintelui CNVM, in cazul rapoartelor de audit intocmite anul trecut pentru societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti a fost realizat un control care a relevat nereguli la o parte dintre emitenti, iar Comisia a transmis sesizarile Camerei Auditorilor.
Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a spus ca, in cadrul protocolului de colaborare cu Camera Auditorilor, se urmareste stabilirea unei liste de auditori pregatiti special pentru piata de capital, astfel incat numai acestia sa poata intocmi rapoarte financiare pentru societati listate la bursa.
Angelache nu a exclus posibilitatea aparitiei si pe piata de capital romaneasca a unor cazuri asemanatoare fraudei de la compania americana Enron, care si-a inselat actionarii cu date financiare false. "Cand este vorba de fraude este posibil orice si oriunde. Astfel de fapte sunt foarte greu de depistat inainte si nu stiu daca organismele de supraveghere din tarile in tranzitie sa le poata depista inainte. Este bine ca pe piata sa se stie sa exista sanctiuni aspre pentru astfel de fapte," spune presedintele CNVM.
In ceea ce priveste spalarea banilor, Andrei Siminel considera ca piata romaneasca de capital este mult prea mica pentru a oferi posibilitatea unor astfel de actiuni pe scara mare. "In Romania nu a fost vorba de spalare de bani, ci de un furt propriu-zis. Tranzactiile au in general o legatura cu politicul. De fapt, fiind o tara saraca trebuie sa existe o legatura cu politicul", a mai spus oficialul ANSVM.
Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Operatiunilor Bursiere din Statele Unite afirma ca piata romaneasca de capital nu a fost implicata pana in prezent in nici o investigatie privind spalarea banilor.
Presedintele CNVM afirma ca este necesara o atentie deosebita in privinta tranzactiilor care au ca scop spalarea banilor, indiferent de dimensiunile pietei sau ale operatiunilor efectuate.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO