Prima pagina

CNVM arunca limita la SIF in bratele actionarilor

16.08.2004, 00:00 14

Actionarii societatilor de investitii financiare (SIF) vor fi cei care vor hotari asupra celor mai importante prevederi ale statutelor SIF, printre care si limita maxima de detinere, conform unui proiect de instructiune al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Discutiile din ultimii doi ani asupra majorarii pragului maxim de detinere de la SIF-uri, in prezent de 0,1%, au avut un impact major asupra cotatiei SIF-urilor la Bursa, multi dintre brokeri si investitori considerand ca o eventuala ridicare a pragului ar aduce mai multi cumparatori pentru actiuni SIF si deci preturi mai mari.
Noua lege a pietei de capital ii obliga pe administratorii SIF-urilor sa convoace Adunari Generale ale Actionarilor pentru a modifica statutele societatilor in conformitate cu noile prevederi ale legii pana la finalul lunii septembrie. CNVM vrea ca actionarii SIF sa discute si puncte din statut pe care legea nu ii obliga sa le modifice. Printre acestea se numara limitarea detinerilor de actiuni, oportunitatea administrarii de catre un consiliu de administratie sau de o societate specializata sau reguli privind o eventuala emisiune de actiuni preferentiale.
In prezent, statutele celor cinci SIF-uri contin o prevedere potrivit careia nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din actiuni, fapt criticat de multi dintre investitorii de pe piata de capital. Dupa ce a dorit initial sa ridice prin lege pragul maxim de detinere la 1%, CNVM a renuntat la idee, considerand ca o eventuala hotarare in acest sens poate fi luata doar de actionarii societatilor.
Cel putin teoretic, in functie de hotararile actionarilor, pragurile de detinere ar putea fi ridicate sau chiar eliminate. Insa practic va fi foarte greu ca Adunarile sa poata schimba statutele. "Nu cred ca se va schimba nimic. Este aproape imposibil sa se intruneasca cvorumul la o Adunare Generala Extraordinara la SIF-uri", comenteaza un broker.
Pentru ca Adunarile Generale Extraordinare sa poata lua decizii trebuie ca la a doua convocare sa fie prezenti actionari care detin cel putin jumatate din numarul total de actiuni, iar doua treimi din acestia sa voteze in favoarea modificarilor. SIF-urile au milioane de actionari, iar nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din capitalul social.
Nici reprezentantii SIF-urilor nu sunt foarte optimisti in privinta posibilitatii de intrunire a cvorumului. "Intrunirea cvorumului este o problema foarte dificila. Nu stim insa deocamdata care va fi gradul de concentrare a actionariatului la momentul Adunarii Generale," spune presedintele SIF Moldova Alexandru Matei. CNVM a introdus in proiectul de instructiune si prevederi privind procedura de vot prin corespondenta sau prin reprezentanti, care ar putea atrage in AGA mai multe voturi din partea actionarilor.
Reprezentantii SIF-urilor sunt de acord cu faptul ca problema limitei maxime de detinere trebuie discutata, dar spun ca nu s-au hotarat ce vor propune actionarilor. "Este o problema care trebuie discutata. Consiliul de Administratie urmeaza sa isi faca public un punct de vedere. Nu cred ca e cazul sa imi exprim punctul personal de vedere," spune Alexandru Matei.
Vicepresedintele SIF Oltenia, Florin Buzatu, spune ca problema pragului va fi discutata de conducerea societatii. "Problema pragului se va discuta in Consiliul de Administratie pentru ca dispersia actionariatului a scazut foarte mult. Modificarea statutului va depinde de hotararile AGA," spune el.
CNVM asteapta observatii si propuneri cu privire la proiectul de instructiune pana pe data de 20 august. Reprezentantii SIF-urilor spun ca au unele nemultumiri cu privire la prevederile din proiect. "Sunt foarte multe inadvertente si multe lucruri care nu isi au locul in acest proiect de instructiune," spune Florin Buzatu, vicepresedintele SIF Oltenia. El s-a referit in special la procedura votului prin corespondenta, foarte greoaie, in special in privinta identificarii actionarilor.
Reprezentantii SIF-urilor se vor intalni saptamana aceasta cu cei al CNVM pentru a discuta despre proiectul de instructiune. Instructiunea va fi aprobata ulterior de CNVM.
Proiectul de instructiune mai prevede introducerea in statutul SIF-urilor a posibilitatii de rascumparare a actiunilor reziduale, distribuite ca dividende de la fostele Fonduri ale Proprietatii Private, si a unor reguli privind limitarea cheltuielilor de administrare si a cazurilor de incompatibilitate ale conducerii SIF-urilor.
Cele cinci SIF-uri administreaza active in valoare de 26.450 miliarde de lei (790 milioane de dolari), sunt actionare la cele mai mari doua banci din Romania, BCR si BRD si detin pachete de actiuni la alte cateva mii de societati.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO