Prima pagina

CNVM da amenzi de 10 mil. dolari pentru netransmiterea raportarilor

25.08.2004, 00:00 14

Peste jumatate din societatile listate pe piata de capital au fost amendate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), valoarea sanctiunilor ridicandu-se la  320 miliarde de lei (9,7 milioane de dolari). Cele 2.638 de societati amendate trebuia sa respecte standardele de transparenta impuse de legislatia pietei de capital, dar nu au facut-o.
Sanctiunile au fost aplicate companiilor care nu au trimis CNVM si pietei pe care sunt tranzactionate, Rasdaq sau BVB, rapoartele financiare pe anul 2003 sau care au au trimis rapoarte incomplete.
Cele 435 de societati care nu au trimis raportari complete au primi amenzi reprezentand 0,5% din capitalul social, iar cele 2.203 de societati care nu au trimis nici un fel de raport au primit amenzi reprezentand 1% din capitalul social. Ordonantele de sanctionare emise de CNVM precizeaza ca urmatorul pas va fi sanctionarea conducerii societatilor daca acestea nu transmit in 30 de zile raportarile.
Printre cele mai mari companii sanctionate se numara Roman Brasov cu o amenda de 29 miliarde de lei, societatea de asigurari Astra (15,7 miliarde de lei), Combinatul Siderurgic Resita (11,2 miliarde de lei) sau cele trei companii listate detinute de LNM Holdings, Tepro, Siderurgica si Petrotub, cu amenzi in valoare totala de 16 miliarde de lei.
 Reprezentantii uneia dintre companiile sanctionate, Astra Asigurari, afirma ca amenda este "disproportionata". "Poate ca este vorba de o omisiune, dar situatia dureaza de foarte multi ani si nu era cazul unei amenzi dupa parerea noastra. Era mai bine sa fi fost anuntati de mai multe ori sa le depunem. Noi am depus bilanturile si la CSA, si la Ministerul Finantelor, asa ca nu era o problema. O sa trimitem rapoartele, dar sanctiunea ni se pare brutala, neconforma cu importanta reala a faptului, tranzactiile cu actiunile Astra fiind foarte reduse pe Rasdaq", a spus Dan Domnitanu, vicepresedintele companiei de asigurari.
CNVM nu a mai procedat in acest an la fel ca in 2003, cand companiile care nu au transmis raportari financiare au fost sanctionate intai cu avertisment, iar amenzile au venit ulterior pentru cele care nu s-au conformat reglementarilor pietei nici dupa ce au primit avertismentul. Anul trecut au fost sanctionate cu avertisment 2.200 de societati, iar in final au primit amenzi aproximativ 750. Amenzile de atunci au totalizat 1,1 milioane de dolari. "Anul acesta s-a trecut direct la amenda pentru ca societatile au fost atentionate inca de anul trecut ca trebuie sa trimita raportarile," spune Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.
Sanctiunile aplicate de CNVM in 2003 pentru lipsa raportarilor din 2002 par sa nu fi produs nici un efect in randul companiilor. Numarul societatilor sanctionate acum, de Comisie este cu 20% mai mare fata de cel din 2003, desi de atunci numarul de companii de pe piata de capital a scazut.
Lipsa de transparenta a societatilor listate la Bursa sau pe piata RASDAQ este una din problemele majore cu care se confrunta piata romaneasca de capital. Companiile listate sunt obligate de legislatie sa trimita investitorilor si CNVM raportari periodice astfel incat investitorii sa poata lua decizii in cunostinta de cauza. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO