Prima pagina

Codul fiscal a intrat in malaxorul deputatilor

04.07.2006, 20:07 13

Companiile vor plati impozit de 16% si pe profitul reinvestit, au hotarat ieri deputatii la dezbaterea din Comisia de buget-finante asupra Codului fiscal, decizie care a provocat nemultumirea conservatorilor. Ei au anuntat ca voteaza impotriva Codului fiscal, ceea ce ar pune in pericol adoptarea "Bibliei economiei".
La dezbaterile din plenul Senatului, reprezentantii puterii si opozitiei fusesera de acord cu un amendament al Partidului Conservator, potrivit caruia companiile erau scutite de la plata impozitului pe profitul reinvestit.
Ministrul de finante Sebastian Vladescu a pledat impotriva formulei propuse de senatori, aratand ca renuntarea la acest impozit ar dezechilibra veniturile bugetare. El a sustinut ca operatorii economici sunt deja stimulati prin impunerea cotei unice de 16% si prin deductibilitatea cheltuielilor cu retehnologizarea.
Vicepresedintele comisiei, Gratiela Iordache (Partidul Conservator), a anuntat ca urmare a acestui vot ca deputatii acestui partid vor vota impotriva Codului fiscal.
Este de asteptat asadar ca reprezentantii PC sa voteze alaturi de opozitie la votul de miercuri in plenul Camerei Deputatilor. Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor Mihai Tanasescu, a anuntat si el ca PSD va vota impotriva Codului fiscal.
La dezbaterile de ieri deputatii si ministrul de finante au convenit totodata asupra majorarii graduale pana in 2009 a impozitul pe cifra de afaceri a Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, impozitul platit de IMM-uri va fi de 2%, cu un procent mai putin decat varianta propusa initial de Sebastian Vladescu, urmand ca in 2008 sa creasca cu 0,5%, iar in 2009 sa ajunga la 3%, cu conditia sa nu desfasoare activitati de management sau consultanta.
Microintreprinderile sunt firme cu pana la 9 angajati si o cifra de afaceri de cel mult 100.000 de euro. Conform prevederilor in vigoare, aceste companii pot opta intre plata unui impozit de 3% din cifra de afaceri sau de 16% din profit.
Deputatii au mentinut insa prevederea potrivit careia microintreprinderile vor plati un impozit de 16% din profit daca depasesc pe parcursul anului pragul de 100.000 de euro din cifra de afaceri. Amendamentul a fost adoptat cu un singur vot impotriva (Gratiela Iordache-PC).
Daca varianta adoptata de Senat saptamana trecuta ar fi fost mentinuta, IMM-urile ar fi platit de anul viitor un impozit de 1,5% din cifra de afaceri. Camera Deputatilor este decizionala in aceasta situatie.


Modificari

Impozitul pentru micro-intreprinderi va creste de la 2% in 2007 pana la 3% in 2009
Renuntarea la taxa de timbru si impunerea unui impozit de 3% pe valoarea tranzactiei imobiliare
Acciza minima de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, cu un punct procentual peste nivelul actual, dar cu patru procente sub propunerea Ministerului de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO