Prima pagina

Con-Dem a prins un contract de 150 mil. euro in Algeria

28.01.2005, 00:00 149

Compania specializata in constructii demontabile Con - Dem Bucuresti va derula un contract estimat la 150 mil. euro pe piata Algeriei vizand construirea a peste 6.000 de case pe structuri metalica, a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Zahiu, presedintele si principalul actionar al companiei.
Este cea mai mare comanda primita vreodata de constructorul roman specializat in case pe structuri metalice usoare si echivaleaza cu o reintoarcere a companiilor autohtone de constructii dupa 17 ani in Algeria, una dintre pietele considerate traditionale inainte de '89.
Companiile petroliere si de constructii din Romania derulau inainte de Revolutie contracte de miliarde de dolari anual pe pietele din nordul Africii si Orientul Mijlociu, insa s-au confruntat dupa schimbarea regimului comunist cu o cadere dramatica a comenzilor pe aceste piete externe cu potential.
"Contractul va fi derulat de catre noi in asociere cu Batimetal, companie detinuta de catre statul algerian, Con - Dem detinand o participatie de 51%. Guvernul algerian are un program de construire a un milion de locuinte, iar contractul ce va intra in executie in acest an este parte a acestui program. Perioada de executie va incepe in aproximativ trei luni si este prevazuta la cinci ani, insa noi speram sa dureze numai trei ani", a spus Zahiu. El a adaugat ca firma sa va incerca sa obtina si alte comenzi pe aceasta piata.
Compania, care activeaza pe un segment de nisa al constructiilor, este implicata in lucrari de constructii pe piata Capitalei, dar si la Cernavoda, unde a construit locuinte pentru personalul care participa la finalizarea Unitatii II a centralei nuclearelectrice.
In plus, Con - Dem se pozitioneaza pentru construirea marilor imobile de pe piata Capitalei.
Zahiu mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri de la 6 mil. euro in 2004 pana la 24 mil. euro in 2006, pe baza evolutiilor de pe piata interna a constructiilor si a comenzilor din exterior. Pentru 2005, este estimata o cifra de afaceri de 12 mil. euro.
Ultima companie de constructii care a lucrat in Algeria a fost Arcom, care s-a retras de acolo in 1988, conform unor surse din cadrul companiei.
Optiunea statului algerian pentru casele pe structura metalica si demontabila se datoreaza cutremurelor care au loc frecvent in aceasta tara, explica Zahiu.
"Noi am participat in mai 2004 la o intalnire la ministerul economiei, la care au participat si alte companii romanesti, precum si ambasadorul Algeriei. Con-Dem si-a prezentat tehnologia, iar ei (algerienii - n.r.) au vrut sa viziteze facilitatile noastre de productie, dupa care ne-au invitat in luna iunie si ne-au prezentat ce vor sa faca si am semnat un protocol. Noi vom asigura partea de know - how, vom livra profile, care se asambleaza acolo", a mai spus Zahiu.
Infiintata in 1992, Con-Dem produce in locatii din Bucuresti profile si elemente metalice pentru constructii si trasee pentru sustinerea cablurilor electrice. Afacerea este controlata de catre Nicolae Zahiu (51%), fiul acestuia - Laurentiu Zahiu (47%), restul actiunilor fiind detinute de alte 40 de persoane fizice. Con - Dem numara 240 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO