Prima pagina

Consiliul de Supraveghere a Asigurarilor nu pare tentant pentru PDSR

17.05.2001, 00:00 51



PDSR nu se grabeste sa faca propuneri de candidati pentru Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in schimb partidele din Opozitie - PNL, UDMR, PRM - si-au anuntat deja candidatii desi nu au siguranta ca vor primi functii in aceasta structura.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va fi constituit din cinci membri, propusi de partidele politice, urmand ca validarea acestora sa se faca de catre Parlament.

Numirea componentei Consiliului este in discutie de aprope un an, insa a fost amanata in mai multe randuri. Initial, amanarea a fost justificata de alegerile parlamentare care au schimbat structura parlamentara si implicit ar fi trebuit schimbata si componenta acestei structuri.

De la preluarea Puterii, PDSR nu a reluat insa discutia privind numirea membrilor Consiliului CSA si nu a venit cu propuneri de candidati.

Propunerile ar fi trebuit facute conducerii Camerei Deputatilor, potrivit unei note parlamentare, pana la 16 martie, urmand ca pana la 23 martie comisiile parlamentare de specialitate sa-si spuna punctul de vedere.

La doua luni de la expirarea acestui termen, PDSR dar nici PD nu a venit cu nici o propunere in acest sens. In schimb, UDMR a anuntat ca il va sustine pe Biro Albin, PNL pe Hutanu Gheorghe iar PRM a venit cu doua propuneri: Ionescu Cornel si Cismaru Gheorghe.

Totusi, nu este sigura reprezentarea acestor formatiuni in Consiliul CSA intrucat propunerile se vor face in functie de algoritmul politic.

Surse din PDSR afirmau ca partidul de guvernamant intentioneaza sa numeasca trei dintre cei cinci membrii ai acestei structuri, urmand ca celelalte doua locuri sa fie ocupate de reprezentanti ai PRM si probabil PNL.

Dupa rezilierea protocolului dintre PDSR si liberali, prezenta unui reprezentant al PNL in Comisie este incerta, mai multe sanse avand acum UDMR sa primeasca o pozitie, apreciau sursele citate.

Cu sprijinul PRM si UDMR, PDSR ar avea sustinerea politica necesara pentru numirea acestei structuri, chiar in cazul in care PNL si PD s-ar opune.

UDMR, PNL si PRM au mai facut propuneri pentru completarea conducerii Consiliului Legislativ, CNVM, si a unei sectii a Curtii de Conturi. Pentru cele doua posturi vacante la CNVM, UDMR l-a propus pe Victor Eros, fost vicepresedinte la FPS, PNL pe Paul Miclaus si Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, iar PRM pe Pavel Coman.

Pentru Curtea de Conturi, PNL l-a sustinut pe Florea Cojoc, secretar general adjunct al Camerei Deputatilor, iar PRM pe Petre Popeanga. Nici pentru aceste institutii PDSR si PD nu au venit cu propune, fapt care a facut ca Biroul Permanent al Camerei sa atentioneze cele doua grupuri parlamentare.


Relatia PNL-PDSR, punctata de motiuni

Grupurile parlamentare ale PNL si PD nu au depus ieri motiunea privind politica economica, asa cum au anuntat initial, din cauza unor disfunctii procedurale, aceasta urmand sa fie astazi depusa in plenul Camerei Deputatilor.

Motiunea, semnata de 55 de deputati ai PNL si PD ar fi trebuit sa fie inregistrata ieri la conducerea Camerei dar, in graba lor, deputatii celor doua partide au uitat de regulement care le interzice depunerea unei motiuni intr-o zi in care Camera lucreaza in comisii, cum s-a intamplat ieri.

Fara a o fi inregistrat PNL si PD au prezentat totusi tema motiunii si ratiunea pentru care cele doua partide au realizat un asemenea demers.

Motiunea cuprinde patru mari capitole dupa cum urmeaza: "Reducerea inflatiei - un obiectiv ratat", "Fiscalitatea - intre promisiunile electorale si politica guvernului PDSR", "Privatizarea - o telenovela cu fina imprevizibli" si "Cresterea economica - de la iluzie la realitate".

Potrivit deputatului PNL Calin Popescu Tariceanu prin masurile adoptate Guvernul Nastase creeaza o "profunda ingrijorare", intrucat rata prognozata a inflatiei, de 25%, nu va putea fi atinsa in acest an, fiscalitatea a crescut si exista serioase temeri referitoare la dorinta Guvernului de a face o privatizare accelerata.

Cat despre cresterea economica anuntata se preconizeaza ea va fi realizata pe baze "nesanatoase" precum in timpul guvernarii Vacaroiu, sustine Tariceanu.

Presedintele PNL Valeriu Stoica a adaugat ca Guvernul Nastase "sta pe loc" si ca exista diferente intre "sageata liberala si broasca testoasa a PDSR".

La rau, deputatul PD Alexandru Sassu a apreciat ca "Guvernul Nastase a luat-o repede inapoi si ar trebui oprit si intors sa mearga invers".

El a aratat ca Parlamentul a adoptat doua Ordonante emise de Cabinetul Nastase, prin care acesta demonstreaza "un comportament incorect": Ordonanta privind transformarea administratorului unic in consiliu de administratie si infiintarea comisiei de privatizare a Sidex.

Potrivit lui Sassu administratorii de la societatile cu capital de stat sunt schimbati cu clientela PDSR, iar Guvernul "fuge de raspundere" in privinta privatizarii Sidex, transferand responsabilitatea Parlamentului.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO