Prima pagina

Cota unica nu este de ajuns fara o reforma generala a fiscalitatii

04.01.2005, 00:00 33



Cota unica de impozitare va fi un impuls puternic pentru cresterea economica, pentru majorarea consumului si a investitiilor, dar trebuie fie acompaniata de restructurarea aparatului administrativ si incadrata intr-un pachet de reforma generala a fiscalitatii.



"Cota unica de impozitare se va simti in cresterea economica pentru ca va stimula investitiile private si consumul populatiei. Este important si ca scapam de toata aceasta birocratie, de toata formularistica, dar cel mai important este ca se incurajeaza munca suplimentara", afirma Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.



Majorarea veniturilor la buget ca urmare a reducerii fiscalitatii se vor simti mai degraba inspre a doua jumatate a anului decat imediat. Guvernul nu va avea mari probleme in a acoperi deficitul creat la bugetul de stat prin reducerea fiscalitatii, crede insa Albu, pentru ca la nevoie va putea face chiar si un imprumut extern. "In paralel cu reducerea fiscalitatii trebuie eficientizata si activitatea administrativa, astfel incat sa se reduca cheltuielile", afirma directorul Institutului de Prognoza.



Deficitul creat in bugetul general consolidat de reducerea impozitelor pe profit si pe venit la 16% ar fi de circa 32.000 miliarde lei (800 mil. euro), care va fi acoperit insa pe jumatate prin dublarea impozitului la microantreprinderi si mentinerea cotei de contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat. Veniturile la bugetul de stat pentru 2005 sunt prognozate la 357.244 miliarde lei (8,9 mld. lei).



Tudor Moldovan, director adjunct la Generali, crede ca rezultatele se vor vedea in timp. "Perspectivele sunt bune. Cu economiile realizate din reducerea impozitelor se vor putea face investitii si crea noi locuri de munca. Insa schimbarile din fiscalitate trebuie duse pana la capat, sa fie corelate cu alte masuri. Este necesar un pachet legislativ coerent, nu doar o modificare pe puncte a Codului Fiscal", a spus el.



Globalizarea veniturilor a fost introdusa tot de actuala putere politica, in 1999, care a justificat atunci aceasta masura prin aderarea la Uniunea Europeana si eliminarea discriminarii intre platitorii de venituri. Intr-un sistem de impozitare in trepte si la sursa, neglobalizat, cei care castigau din surse diferite aceleasi venituri ca cei platiti dintr-o singura sursa plateau mai putin impozit. Sistemul cotei unice inlatura total problema globalizarii, pentru ca veniturile nu mai sunt impozitate in trepte.



Cota unica de impozitare a fost aplicata deja in Estonia, Letonia, Lituania, Rusia, Slovacia si Ucraina, dar chiar si in cateva state americane (Colorado, Illinois, Indiana, Massachusetts, Michigan si Pennsylvania.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO