Prima pagina

Credinta n iad stimuleaza cresterea economica

29.07.2004, 00:00 17



Economistii porniti n cautare de motive care sa arate de ce unele natiuni sunt mai bogate decat altele au descoperit ca acelea n care credinta n iad este mai raspandita sunt mai putin corupte si mai prospere, potrivit unui studiu realizat de Rezerva Federala din St. Louis.



Cercetatorii bancii regionale au recunoscut importanta productivitatii si investitiilor n procesul economic, dar au apelat la unele eforturi neconventionale recente pentru a explica diferentele n ceea ce priveste prosperitatea nationala.



Rezerva Federala din St. Louis a analizat lucrarile unor economisti independenti care au studiat 35 de tari, incluzand SUA, statele europene, Japonia, India si Turcia, si a descoperit ca religia poate oferi unele justificari.



"In tarile n care o mare parte din populatie crede n iad, pare sa fie mai putina coruptie si un nivel de trai mai ridicat", potrivit studiului.



De exemplu, 71% din populatia SUA crede n iad si statul dispune de cel mai ridicat venit pe cap de locuitor din lume, potrivit raportului ONU pe 2003 privind dezvoltarea umana si a sondajului World Values Survey pentru perioada 1990-1993.



Irlanda, aflata nu departe de SUA n materie de venit pe cap de locuitor, are o populatie convinsa n proportie de 53% de existenta iadului.



"Credinta n iad tinde sa nsemne mai putina coruptie, iar mai putina coruptie tinde sa nsemne un venit mai ridicat pe cap de locuitor", au apreciat analistii Fed. Ei au corelat rezultatele despre credinta n iad a sondajelor referitoare la valorile mondiale cu un indicator al coruptiei produs de Transparency International.



Ulterior, analistii au examinat relatia dintre coruptie si Produsul Intern Brut pe cap de locuitor si au constatat "o tendinta puternica pentru tarile cu niveluri relativ scazute ale coruptiei de a avea niveluri relativ ridicate ale PIB pe cap de locuitor".



"Cumularea acestor doua istorii sugereaza ca, pornind de la premisa unei egalitati n celelalte privinte, cu cat mai religioasa este o tara, cu atat va avea mai putina coruptie si cu atat mai ridicat va fi venitul pe cap de locuitor", se mai arata n studiu.



Cercetatorii au mai amintit de traditia ndelungata n randul economistilor clasici de a pune semnul egalitatii ntre onestitatea unei societati, si felul n care se respecta legile, si vitalitatea economica.



Presedintele Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan, a oferit un ecou contemporan al acestei opinii, afirmand ntr-un discurs din acest an ca afacerile moderne continua sa se bazeze pe cuvantul celor implicati, n contextul criticilor la adresa scandalurilor corporatiste din SUA care au erodat aceasta ncredere.



In schimb, Ellen Johnson, presedintele American Atheists Inc., a calificat studiul drept cea mai recenta inventie a formatiunilor religioase pentru a-si atrage sprijin guvernamental.



"Oamenii religiosi nu se pot baza pe teologia lor pentru a promova ceea ce fac, asa ncat apeleaza la alte metode. Nu-mi pot imagina ce poate face pentru afaceri credinta n fiinte sau elemente mitologice. Atunci, ce sa spunem despre industria pornografica? Este probabil foarte buna pentru crestere", a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO