Prima pagina

Cresterea euro da insomnii fericitilor din anii trecuti

10.01.2003, 00:00 10

Zile grele pentru cei care au de rambursat credite in euro, fara sa-si fi luat masuri de prevedere. In cele numai cateva zile scurse din 2003, euro a crescut cu 1,5%, fiind cotat ieri de BNR la 35.375 de lei. Fata de ianuarie 2002, euro este cu aproape 27% mai scump in lei. Cresterea euro, alimentata de subrezirea de la o zi la alta a dolarului pe pietele internationale, are toate sansele sa continue. 
Dolarul american a coborat ieri in fata euro pana aproape de minimul ultimilor trei ani, moneda unica fiind cotat la 1,0539$.
Desi multi analisti considera deja exagerata cresterea euro, incertitudinile privind economia americana si posibilitatea declansarii unui razboi impotriva Irakului isi spun cuvantul pe piata. Prognoza pentru 31 martie este de 1,07$ pentru un euro.
Cresterea euro incepe sa devina dureroasa pentru cei care s-au imprumutat in euro, pe masura ce deprecierea leului depaseste nivelurile luate in calcul de cei care au datorii in moneda unica. Practic, cei care au luat credite in euro in perioada iunie-iulie a anului trecut intra deja pe pierdere comparativ cu situatia in care ar fi ales un credit in lei.
"Va fi din ce in ce mai costisitor pentru aceia care au de platit credite in euro, iar veniturile sunt in lei sau in dolari. Practic, daca ne uitam la cifre, putem spune ca un credit luat anul trecut in euro devine comparabil cu unul in lei contractat la o dobanda de 37%-39%. Cum dobanzile la lei sunt in scadere, se vede clar ca era mai rentabil sa te imprumuti in lei", spune Marius Stoica, directorul general adjunct in directia de operatiuni de piata a BRD.
Daca la o depreciere a leului in raport cu euro de peste 25% anul trecut se adauga o dobanda la un credit in euro de 12-14%, rezulta o dobanda comparabila in lei de pana la 40%.
Deprecierea leului fata de euro s-a accelerat in conditiile in care cresterea monedei unice fata de dolar calculata ianuarie 2003 fata de ianuarie 2002 este de circa 18%.
Analistii spun ca firmele si persoanele fizice vor resimti si mai puternic scumpirea euro in momentul in care BNR va incepe sa coteze direct euro/leu, asa cum a anuntat.
"Banca Nationala a alertat piata ca aceia care se imprumuta in valuta fara sa aiba si venituri in valuta respectiva ar putea avea probleme. Sa speram ca aceasta crestere a euro nu va dura foarte mult timp si ca va fi atins un tavan", a declarat pentru Ziarul Financiar Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
Pe parcursul anului trecut, din ce in ce mai multe firme si persoane fizice au luat credite in euro. Cel putin in cazul contractelor de leasing, euro a devenit moneda dominanta.
Ponderea creditelor in euro in totalul creditelor acordate de banci anul trecut crescuse cu 5,4% in zece luni, depasind 30%. Aceasta in timp ce ponderile creditelor in lei si in dolari au fost in scadere.
Potrivit datelor disponibile pentru perioada ianuarie-octombrie, ponderea creditelor in lei a scazut de la 29,7% la 27,6%, in timp ce creditele in dolari reprezentau 41,7% din total in octombrie fata de 44,7% in ianuarie.
"Primul gand cand ma trezesc dimineata este cat a mai urcat euro. Am credite in euro atat pentru casa, cat si pentru masina. La leasingul pentru masina nici nu am avut de ales, fiind automat in euro", spune clientul unei banci nevoit sa plateasca rate din ce in ce mai mari in lei.
"Aprecierea monedei unice europene nu este foarte avantajoasa pentru evolutia pietei de leasing din Romania, mai ales in conditiile in care tot mai multe societati au inceput sa foloseasca aceasta moneda in derularea contractelor. Cu toate acestea nu cred ca va fi o lovitura foarte puternica in ansamblul pietei si, in orice caz, aceasta apreciere nu va insemna disparitia leasingului," a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Ban, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania (UNSLR)
"Privind prin prisma volatilitatii mari a cursului euro/dolar pe parcursul anului trecut, putem presupune ca o abordare rationala ar fi fost ca firmele care au dorit sa-si minimizeze costurile de finantare au luat mai degraba credite in dolari, creditele in euro fiind solicitate mai ales de cei care, avand venituri in euro, erau protejati "natural" sau de cei care erau nevoiti sa ia creditele respective avand importuri in euro", spune Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank Romania.
Cat despre perspectivele cursului euro/dolar in perioada urmatoare, Radu Craciun spune ca nu este de asteptat vreo corectie in favoarea dolarului, cel putin in primele patru-cinci luni ale anului.
Deocamdata, BNR nu ii poate ajuta prea mult pe cei care au credite in euro, in conditiile in care moneda unica este cotata indirect, in functie de cursul leu/dolar. Oficialii bancii centrale au avertizat insa piata inca din toamna trecuta ca expunerea la riscul valutar devine prea mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO