Prima pagina

Cresterea pensiilor arunca in aer bugetele companiilor

Cresterea pensiilor arunca in aer bugetele companiilor

Click pentru imaginea marita

29.06.2007, 19:17 12

Toate partidele au votat ieri in Camera Deputatilor legea de majorare a pensiilor, care prevede eliminarea plafonului pentru calculul CAS.
In prezent, contributia la fondul public de pensii (CAS, care reprezinta 29% din salariul brut) este plafonata la contributia aferenta pentru cinci salarii medii brute pe economie. Deputatii au decis insa ieri in unanimitate ca aceasta plafonare sa fie eliminata, iar cei cu salarii peste nivelul de cinci salarii medii brute, adica 6.350 de lei (2.000 de euro) ar putea sa plateasca in plus chiar de la intrarea in vigoare a legii. In schimb, cresterea pensiilor cu peste 43% va fi operata incepand cu 1 ianuarie 2008, conform proiectului de lege.
Cu alte cuvinte, cei cu salarii mari (de peste aproximativ 1.300 de euro net) plateau pana acum aceeasi contributie de pensii, si la 2.000 de euro salariu si la 10.000 de euro salariu net lunar, iar de acum vor plati contributii tot mai mari, proportionale cu salariul realizat. Efectele, spun specialistii, vor fi intoarcerea in zona gri a unor salarii mari, care abia au inceput sa iasa la suprafata dupa reducerea impozitului pe venit la 16%.
Eliminarea plafonarii a fost prevazuta in proiectul legislativ de crestere a pensiilor ca sursa de finantare, iar legea a fost votata in unanimitate de cei 210 deputati prezenti la sedinta. Specialistii spun insa ca majorarea pensiilor cu 43,3% presupune un efort bugetar de peste 2 miliarde de euro si ca eliminarea plafonarii nu va putea sustine sub nicio forma de una singura aceasta masura.
"Efectul imediat va fi gasirea in cadrul legal existent a tot felul de solutii pentru ca salariile mari sa nu mai fie transparente. E un comportament cat se poate de rational", considera Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
"Efectul pervers pe termen lung al acestei masuri va fi inhibarea salariilor mari. In plus, in niciun caz aceasta eliminare de plafon nu poate fi sursa de finantare a cresterii pensiilor, pentru ca va avea efecte infime", considera el.
Pogonaru considera ca, in aceste conditii, reducerea cu sase puncte procentuale a contributiilor sociale, anuntata de Guvern pentru 2008, nu mai este sustenabila, din cauza impactului bugetar al noii legi.
Conform calculelor lui Gabriel Biris, avocat specializat in taxe la casa de avocati Biris Goran, masura ar putea creste cu 20% sarcina fiscala pentru angajatii cu salarii mari, mai ales managerii.
De exemplu, de la aplicarea legii, un salariat care castiga de zece ori salariul mediu brut pe economie (adica aproximativ 4.000 de euro brut) va suporta o crestere a contributiilor de pensii de peste 580 de euro, impartita in 193 de euro in plus pentru angajat (9,5% din brut) si 387 in plus pentru angajator (19,5% din brut).
Sebastian Vladescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, spune ca majorarea pensiilor va costa bugetul peste 2 miliarde de euro si ar putea afecta echilibrele macroeconomice. "O majorare atat de abrupta se va resimti destul de mult in buget, undeva la peste 2 miliarde de euro", a comentat Vladescu, citat de agentia Mediafax.
Conform unor studii ale Institutului National de Statistica, numarul celor cu salarii mari (peste 6.000 de lei brut, adica peste 1.300 de euro net) era anul trecut de putin peste 27.000 de persoane.
Biris spune ca masura va avea efecte adverse si nu va putea finanta majorarea pensiilor. "Exista chiar riscul sa se reduca incasarile la buget pentru ca o parte din salariile declarate peste plafon vor disparea pur si simplu si vor fi inlocuite cu alte forme de remunerare a muncii", spune Biris.
Conform calculelor sale, eliminarea plafonului de calcul al contributiilor de pensii ar putea aduce la buget doar 20 mil. euro, adica 1% din suma estimata de Vladescu pentru majorarea pensiilor. "Nu trebuie uitat ca in realitate doar contributia de pensii de 9,5% platita de angajat este plafonata, iar cea a angajatorului nu prea este plafonata pentru ca plafonarea se aplica in fapt la salariul mediu pe companie", a mai afirmat Biris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO