Prima pagina

Cresterea traficului aerian din Romania, record in Europa

Cresterea traficului aerian din Romania, record in Europa
05.02.2007, 19:07 24

Numarul de pasageri ai companiilor aeriene de linie regulata care opereaza curse in si dinspre Romania va creste in acest an cu 8,4%, pana la peste 3,8 milioane de pasageri, potrivit estimarilor IATA (Asociatia Internationala de Transport Aerian), care nu include si companiile low-cost. Romania va avea astfel unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere a numarului de pasageri din Europa.
"Se asteapta ca piata romaneasca de transport aerian sa aiba cea mai rapida crestere din Europa in 2007, situandu-se totodata si in primele sase piete in crestere din lume", a spus Anca Apahidean, country managerului IATA pe Romania si Moldova.
Si in 2006 cresterea numarului de pasageri a fost de aproximativ 8%, in conditiile in care traficul de pasageri la nivel international a fost de 5,9%. Romania are totodata si o crestere a numarului de pasageri mai mare decat media din Europa, care este de 5,3%.
Romania se situeaza astfel intre cele mai dinamice piete din lume. Ea este surclasata insa de tari din Orientul Mijlociu, care au avut anul trecut o crestere medie a numarului de pasageri de aproximativ 15%, precum si de America Latina, care a avut la fel un ritm de crestere de peste 10%.
Totodata, anul acesta se asteapta vanzari de bilete de avion in valoare de peste 360 de milioane de euro, in conditiile in care anul trecut s-au vandut prin sistemul BSP bilete in valoare de 305 milioane de euro. Astfel, valoarea vanzarilor a crescut cu peste 20% in ultimul an si se asteapta aceeasi crestere pentru anul in curs.
BSP (Billing Settlement Plan) este un sistem IATA care faciliteaza vanzarea, raportarea si decontarea biletelor de avion ale agentiilor acreditate. In cadrul BSP intra cursele externe si cursele interne regulate. In Romania curse interne regulate sunt operate de Carpatair si TAROM. Prin acest sistem se fac peste 80% din vanzarile de bilete din Romania, intrucat 41 dintre liniile aeriene care opereaza pe piata locala participa la sistemul BSP. Low-cost-urile nu sunt nici membre IATA si nu sunt incluse nici in sistemul BSP Romania.
In Romania opereaza 25 de linii aeriene membre IATA, printre care Austrian Airlines, British Airways, KLM, Swiss, Delta Air Lines, Lufthansa, TAROM sau Carpatair. Numarul companiilor aeriene interesate de piata locala este in crestere, in medie cu 7 linii aeriene pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO