Prima pagina

Cu patru zecimale, actiunile ar putea parea mai ieftine

28.06.2005, 20:00 18

Taierea a patru zerouri din coada leului ar putea face ca actiunile tranzactionale pe piata de capital sa para mai ieftine, efect psihologic care ar duce la o usoara apreciere a cotatiilor actiunilor. Desi parerile brokerilor sunt impartite in privinta efectelor denominarii asupra preturilor actiunilor la Bursa, nimeni nu vorbeste de efecte negative, cu exceptia erorilor care pot aparea la introducerea ordinelor de tranzactionare.

Evolutia actiunilor de la Bursa de Valori de saptamana trecuta arata ca unii dintre jucatorii de pe piata au incercat sa anticipeze o evolutie pozitiva in urma denominarii, mai ales in cazul actiunilor cotate sub 1.000 de lei vechi (0,1 lei noi) in cazul carora efectul psihologic al denominarii ar putea fi mai puternic.

"Cred ca preturile ar putea sa creasca usor cu 2-4% ca efect al denominarii, iar efectul se va vedea cred mai ales la actiunile ieftine, cotate sub 1.000 de lei (0,1 lei noi). Va trece o perioada pana ne vom obisnui cu noile preturi, dar asta nu cred ca va influenta piata", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.

Printre principalele castigatoare de la Bursa de saptamana trecuta s-au numarat Sofert Bacau, cu o crestere de 10% pana la 77 lei/actiune (0,0077 lei noi/actiune), Carbid Fox Tarnaveni, care a urcat cu aproape 5% pana la 950 lei/actiune (0,0950 lei noi/actiune) sau Rolast Pitesti, cu o apreciere de 3,2% pana la 950 lei/actiune. (0,0950 lei noi/actiune). Pe de alta parte alte actiuni cotate sub 1.000 de lei (0,1 lei noi), cum ar fi Rompetrol Rafinare, rafinaria Astra sau Siretul Pascani au incheiat saptamana pe scadere.

Experienta altor tari care au mai trecut printr-un astfel de proces arata ca efectele denominarii asupra preturilor actiunilor nu au fost destul de puternice pentru a schimba directia pietei. Majoritatea actiunilor cotate pe pietele de la Bucuresti au stationat in ultimele luni, astfel ca efectele ar putea fi mai vizibile.

Turcia a trecut recent printr-o operatiune similara, in care lira a pierdut sase zerouri incepand cu 1 ianuarie 2005. In prima luna de dupa denominarea lirei turcesti, in ianuarie anul acesta, indicele oficial al Bursei din Istanbul, NATIONAL-100, a castigat 9,4%, iar in cea de-a doua luna inca 3,9%, deci o crestere de 13,7% in primele doua luni, conform unui studiu al societatii de brokeraj Intercapital Invest. Influenta denominarii asupra pietei este insa greu de evaluat, piata aflandu-se pe o tendinta de crestere inca dinainte de denominare.

Un alt exemplu, mai vechi, s-a inregistrat in Polonia, unde zlotul a pierdut patru zerouri incepand cu 1 ianuarie 1995. In Polonia piata se afla la acel moment pe trend descendent accentuat, trend care nu a fost influentat practic deloc de denominare si si-a continuat cursul.

"Daca va exista vreun efect al denominarii nu cred ca acesta va fi major si nu cred ca se va imbogati nimeni din trecerea la leul greu", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Preturile actiunilor cotate la Bursa pe principala sectiune a pietei, "Regular", vor fi exprimate dupa denominare cu patru zecimale, iar sumele platite sau incasate de investitor vor fi exprimate cu doua zecimale datorita blocului de tranzactionare de 500 de actiuni. La fel se va intampla si pe piata Deal, unde pachetele de actiuni transferate vor fi multiplu de 500. Pe piata "Odd-Lot", unde se tranzactioneaza pachete mai mici de 500 de actiuni si cea a actiunilor nelistate, cotatiile vor fi exprimate cu doar doua zecimale, iar variatia zilnica maxima admisa a preturilor va creste de la 15% la 25%. Bursa se afla in aceasta saptamana in vacanta pentru pregatirea denominarii, tranzactiile urmand sa fie reluate luni 4 iulie.

Pe langa efectul psihologic al preturilor exprimate cu zecimale mai ramane efectul imprevizibil al greselilor care ar putea fi facute de traderi sau de analisti incurcand leii vechi cu leii noi sau vor gresi la conversia din vechea in noua moneda.

"Nu cred ca denominarea va avea efecte vizibile asupra pietei, insa este posibil sa apara o serie de greseli care ar putea afecta piata", spune Bodgan Trandafir, analist la BCR Securities. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO