Prima pagina

Cum arata viata unui bancher dat afara de pe Wall Street

22.08.2008, 20:24 13

Jessica Walter nu a urmat cursurile Harvard University pentru a studia briosele, dar cu briosele se ocupa de cand si-a pierdut pozitia de vicepresedinte pe strategie in cadrul Bear Stearns, scrie International Herald Tribune.
"Vreau sa invat copiii sa gateasca", spune Walter, in varsta de 27 de ani, care a pus bazele Cupcake Kids in New York, firma care organizeaza petreceri si ofera cursuri de gatit pentru copii. "Obiectivul meu este sa-mi fac din asta o ocupatie full-time si sa castig destul pentru a putea trai."
Bancherii de pe Wall Street incearca noi cariere si primesc salarii mai mici, in urma eliminarii a peste 76.000 de locuri de munca in sectorul financiar din Statele Unite din cauza crizei pietei globale de credit declansate cu un an in urma, conform Bloomberg.
Bancherii isi "cumpara businessuri, se indreapta catre vest sau Europa, inclusiv Rusia, sau catre Dubai", arata Jeanne Branthover, managing director in cadrul Boyden Global Executive Search din New York. "In acelasi timp, se indreapta catre domenii care nu au niciun fel de legatura cu ceea ce au facut in trecut, cumpara magazine sau ferme".
Aproximativ 33.300 de locuri de munca din sectorul financiar din New York, sau 7,1% din numarul record atins in 2007, vor fi eliminate pana in iunie 2009. Jumatate din cei care lucrau in departamentele de vanzare de obligatiuni, tranzactionare sau cercetare in New York la inceputul anului trecut vor fi disponibilizati pana la sfarsitul acestui an sau nu vor primi nicio prima, declara Michael Maloney din cadrul firmei Maloney.
Jeff Salmon a trecut de la investitii in cadrul Bank of New York Mellon la a tine contabilitatea pentru un salon de coafura. Jeff si sotia sa Olga si-au deschis o franciza Great Clips in Mercerville, New Jersey, care ofera tunsori pentru femei si barbati la 12 dolari, si intentioneaza sa mai deschida una.
"Piata finantelor structurate este intr-o situatie atat de sumbra in prezent, incat ni se pare normal sa ne concentram energiile asupra acestui lucru", spune Salmon, 49 de ani.
Traderii si bancherii care parasesc domeniul finantelor se pot astepta sa castige numai o fractiune din ceea ce castigau inainte. Platile anuale oferite angajatilor de pe Wall Street atingeau in medie 399.360 de dolari (271.737 de euro) in 2007, comparativ cu 62.390 dolari (42.452 de euro) pentru slujbele din New York din afara industriei serviciilor financiare. Goldman Sachs, care a eliminat 1.500 de locuri de munca, a platit angajatilor sai in medie 661.490 dolari anul trecut.
Walter, care a studiat economia in cadrul Harvard, se numara printre cei care se bucura de oportunitatea de a incerca ceva complet nou.
Bear Stearns, unde a lucrat Walter, era pe punctul de a intra in faliment inainte de a fi achizitionata de JPMorgan Chase in acest an, Morgan Chase disponibilizand mai apoi 55% din cei 14.000 de angajati ai Bear. Lehman Brothers Holdings a eliminat 6.390 angajati, iar Citigroup a disponibilizat 14.100, conform datelor Bloomberg.
"Cele mai afectate domenii sunt cele ale finantelor structurate, obligatiunilor cu risc ridicat si al creditelor ipotecare", spune Arturo Cifuentes, managing director in cadrul R.W. Pressprich.
Gary Witt a renuntat la pozitia de managing director pe finante structurate din cadrul Moody's Investors Service pentru a preda finante si statistica in cadrul Temple University din Philadelphia. "E greu sa spun daca as fi ramas in cazul in care lucrurile ar fi mers bine", spune Witt. Moody's, cea mai veche companie de rating de credit, a eliminat 275 locuri de munca, sau 7,5% din forta sa de munca, pentru a putea face fata scaderii vanzarilor de obligatiuni.
Cei care au lucrat in domeniul vanzarii si tranzactionarii de obligatiuni incearca o varietate de locuri de munca pentru a-si sustine familiile, spune Maloney.
"Stiu cativa care s-au apucat de jocuri de noroc pentru a-si putea plati facturile, in special fosti traderi", spune el.
Dupa ce si-a pierdut slujba de bancher de investitii din cadrul Houlihan Lokey, Joshua Perksy a inceput sa se plimbe pe strazi purtand un panou de tip sandwich pe care scria "Absolvent MIT cu experienta disponibil". Strategia sa neavand niciun rezultat, Persky se gandeste sa se indrepte catre Omaha, Nebraska.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO