Prima pagina

Cum sa faci bani dintr-un loc viran: intre banci si magazine

21.04.2003, 00:00 18

Modelul de afacere este deja consacrat in Vest: consumatorul intra in magazinul de electrocasnice, mobila sau materiale de constructii, ia decizia de cumparare, semneaza un set de documente si...pleaca acasa cu produsul. Fara drumuri la banci, fara avansuri si, cel mai important, fara sa plateasca apoi magazinului dobanzi substantial mai mari decat cele din sistemul bancar.
Suna bine? Adaugati la asta un profit bun pentru intermediar si avem deja o afacere aproape neverosimila.
Si totusi, se poate. Cum? Datorita unei companii de consumer finance (pentru credite de consum), care actioneaza ca o curea de transmisie intre partile implicate in afacere: atrage bani de la banci si crediteaza apoi consumatorul pentru achizitia televizorului, geamurilor - termopan sau chiar a vacantei dorite.
Avantajul consumatorului: viteza procesului si dobanzile bune comparativ cu traditionalele vanzari in rate ale magazinelor. Avantajul bancilor: valori in crestere a creditelor acordate si economii de scara. Avantajul companiei de consumer finance: comisioanele platite de magazine - pentru vanzarile realizate, de banci - pentru creditele plasate si de consumatori - pentru achizitia propriu-zisa.
In Vest, afacerea a explodat si datorita implicarii unor nume mari precum General Electric sau AIG, ambele cu divizii puternice de consumer finance.
In Romania, din cauza inflatiei mari, modelul nu a fost viabil pana acum. Pana luna aceasta, de fapt, cand, incurajate de explozia achizitiilor in rate din ultimele 12 luni, doua fonduri de investitii (Oresa Ventures si Danube Fund) si un om de afaceri roman - Florin Andronescu au lansat pe piata prima companie de consumer finance din Romania: Credisson.
Fondul suedez Oresa, cel grecesc - Danube Fund si Florin Andronescu sunt exact actionarii lantului de vanzari pentru electrocasnice Flanco, una din companiile care a profitat in ultimul an de explozia achizitiilor in rate.
"Infiintarea unei companii de consumer finance era pasul logic, pe care l-am avut in vedere inca de cand am investit in Flanco (in 1997 - n.r.). Estimam ca anul acesta vom acorda finantare pentru achizitii de bunuri in valoare de 100 de milioane de dolari", a declarat pentru Ziarul Financiar Cornel Marian, director de investitii al Oresa Ventures, care detine 48% din actiunile Credisson.
Cornel Marian spune ca principalul atu al companiei va fi rapiditatea deciziei de finantare si faptul ca va sprijini achizitiile in rate pentru mai multe categorii de produse.
"Gama de produse va fi foarte larga si nu se va limita la electrocasnice sau mobila. Vom avea, treptat, reprezentanti in majoritatea lanturilor de retail din Romania, iar procesul de cumparare va putea fi incheiat practic in aceeasi zi in care se ia decizia", a precizat Marian.
Cei trei actionari au intrat in afacere cu speranta ca dupa patru - cinci ani, rastimp in care vor investi cateva milioane de dolari, vor reusi sa vanda compania unui investitor strategic. De ce nu, poate chiar GE Capital sau AIG Consumer Finance.
Modelul a fost deja probat in Polonia de un fond de investitii, care a vandut compania sa de consumer finance - Lukas - catre CrA1dit Agricole cu peste 200 de milioane de dolari, dupa sapte ani de prezenta in societate. Lukas acorda in prezent finantari de 1 miliard de dolari pe an in Polonia. 
Desi actionarii Credisson sunt si ai Flanco, societatea de consumer finance va avea reprezentanti in majoritatea  lanturilor de electrocasnice, afirma Cornel Marian, managerul de la Oresa. De asemenea, vor fi acoperite treptat lanturile de magazine de mobila si de calculatoare.
"Reprezentantii nostri vor avea un birou in magazinele acestor lanturi, unde vor oferi pe loc consultanta aferenta dosarului de achizitie. Afacerea functioneaza deja, de ceva timp, standuri Credisson existand in magazinele Flanco si Elvila", a precizat Marin.
Managerul de la Oresa a precizat ca societatea are deja acorduri de finantare cu cateva banci din sistem iar procedura de creditare este mult flexibilizata.
"Acceptam, in functie de client, un grad de indatorare si de 50%. Deocamdata va fi nevoie de un girant, insa intentionam ca in timp sa renuntam si la aceasta restrictie", a explicat Marian.
Ce se va intampla, insa, in cazul in care o parte din cei 100 de milioane de dolari pe care vrea sa ii plaseze Credisson nu vor putea fi returnati de clienti.
"Lucram de opt luni la acest proiect si cred ca am pus la punct o procedura buna pentru depistarea eventualilor rau platnici. Oricum, suntem gata sa suportam un procent de credite nerecuperare de 1 - 2%, in conditiile in care in vest acesta se ridica si la 6%. Nu cred, insa, ca exista prea multi oameni care vor alege sa nu plateasca, pentru ca vor intra pe o asa numita "lista neagra" si nu vor mai putea face afaceri cu vreo banca din Romania".
Cornel Marian estimeaza ca actualii actionari vor putea sustine dezvoltarea afacerii 4 - 5 ani, perioada la sfarsitul careia Credisson va avea nevoie de un partener strategic.
"Actualii actionari vor investi cateva milioane de dolari in urmatorii ani. Daca societatea evolueaza in ritmul prognozat de noi, insa, prezenta unui partener strategic va fi necesara pentru continuarea dezvoltarii", a conchis Cornel Marian.
Presedintele si directorul executiv al Credisson va fi Florin Andronescu, fondatorul Flanco.
Cel mai important actionar al Credisson - Oresa Venures este unul din cele mai active fonduri de investitii de pe piata romaneasca, detinand actiuni in Churchill Media (publicitate outdoor), La Fantana (distributia apei prin sistem watercooler) si Flanco. Fondul a iesit deja din trei afaceri pe piata romaneasca: Brewery Holdings (bere), Motoractive (leasing) si Medicover (servicii medicale).
Danube Fund este un fond afiliat bancii elene Alpha Bank, avand printre finantatori si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Danube Fund a sustinut in ultimii ani dezvoltarea unor firme grecesti in Romania. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO