Prima pagina

Cum se lupta bancile pentru leii clientilor

Cum se lupta bancile pentru leii clientilor
17.06.2008, 16:15 13

Dobanda, principalul element prin care clientii pot fi atrasi pe partea de depozite, la fel ca la credite, a fost utilizata in diferite feluri de bancheri. Daca in primele luni ale anului dobanzi atractive erau oferite doar in cadrul unor promotii, in general pentru depuneri de valori mari, acum unii jucatori ajung sa garanteze rate ridicate, de peste 11% pe an, chiar si pentru depozite pe un an.
De asemenea, bancherii au inceput sa promoveze diferite tipuri de produse de economisire, in incercarea de a se diferentia de concurenta, mergand de la imbinarea depozitelor clasice cu fonduri de investitii, la dobanzi platite in avans, ori care cresc lunar sau bonusuri pentru producerea anumitor evenimente.
"Diversificarea formelor de produse de economisire implica aparitia unor depozite cu anumite caracteristici - dobanda crescatoare sau platita in avans - care, de fapt, reprezinta forme de marketing, intrucat castigul final este similar unui depozit normal. Totodata, au aparut si depozite strucuturate - legate de evolutia unui activ suport - venite din necesitatea de a castiga prestigiu pe piata bancara si de a atrage clienti dispusi sa obtina randamente mai mari decat in piata cu asumarea unor riscuri mai mari", comenteaza Catalina Constantinescu, senior economist al ABN Amro Bank.
Ultima miscare vine de la Piraeus Bank, care a lansat un depozit pentru care dobanda creste de la luna la luna. Astfel, daca pentru prima luna de contract banca plateste o dobanda de 6,5% pe an, la lei, in luna a 12 - a suma plasata este remunerata o dobanda de 17% pe an. Produsul este disponibil atat in lei, cat si in euro, pentru perioade de sase si 12 luni. Dobanda acumulata se vireaza in cont la sfarsitul perioadei de constituire, astfel ca randamentul la acest depozit este de fapt de putin peste 10% pe an.
Astfel de produse au lansat inca de anul trecut alte doua banci grecesti - Alpha Bank si Bancpost. BRD-SocGen avea de mai mult timp in portofoliu un astfel de depozit, dar permite doar depuneri in euro.
Tot saptamana aceasta un jucator de talie mica, Bank Leumi, a lansat un depozit pentru care plata dobanzii se face in avans.
BCR, liderul sistemului bancar, a facut o miscare surprinzatoare in mai, cand a lansat un depozit legat de evolutia echipei nationale la Campionatul European de fotbal. Astfel, clientii pot obtine un bonus de dobanda, in cazul in care echipa promoveaza din faza grupelor.
"Cresterea recenta a dobanzilor oferite de banci la depozitele in lei, chiar si peste nivelul dobanzii de politica monetara a BNR (de 9,75% pe an, n. red.) a fost determinata de diminuarea considerabila a excedentului structural de lichiditati din sistemul bancar, coroborat cu mentinerea ritmului ridicat de crestere in cazul creditarii", apreciaza Constantinescu. Ea noteaza ca jucatorii de talie mica au fost nevoiti sa creasca dobanzile chiar mai mult decat jucatorii mari, intrucat nu au avut acces la finantari de pe piata interbancara si au fost astfel nevoiti sa se bazeze intr-o masura mai mare pe resursele atrase de la clienti.
n anii trecuti, oferta de lei de pe piata era alimentata de cumparile de valuta ale BNR de pe piata valutara. Cum in ultimii aproape trei ani BNR nu a mai derulat cumparari, iar bancile au crescut agresiv pe creditare, excesul de lichiditati s-a diminuat, pe masura ce leii au ajuns in economia reala.
Dezechilibrul dintre cererea si oferta de lichiditati de pe piata interbancara a fost reflectat si de evolutia dobanzilor, care din luna mai au stat aproape neintrerupt peste rata de politica monetara a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO