Prima pagina

Dacia stie deja cate X90 vinde anul acesta

09.01.2004, 00:00 10

Noul model Dacia de 5.000 de euro, anuntat de Renault la venirea sa ca actionar majoritar al producatorului roman in 1999 va contribui anul acesta cu 11.000 de unitati la vanzarile companiei. Astfel, chiar daca cu unele intarzieri fata de estimarile initiale, strategia stabilita de Louis Schweitzer, presedintele Renault, cand a cumparat in 1999 producatorul roman Dacia, incepe sa se contureze.
"Estimam ca vom vinde 90.000 de automobile Dacia in acest an, iar 11.000 dintre acestea vor fi reprezentate de noul model", a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, care a precizat ca lansarea noului model este in grafic.
 "Am constatat insa ca romanii vor masini cu un grad ridicat de echipare, ceea ce ne-a facut sa reconsideram un pic strategia. Aceasta nu inseamna ca nu vom scoate si varianta de echipare de baza (fara dotari optionale cum ar fi aerul conditionat sau geamuri actionate electric-n.red), care va costa in jur de 5.000 de euro, insa vanzarile cele mai mari vor fi realizate de modelele cu echipare superioara. De altfel, 70% din vanzarile Solenza sunt pentru variante de echipare superioara, cu aer conditionat", a mai spus Stroe.
Echiparea completa, care include si airbag-uri sau sistem audio CD, pe langa optiunile amintite mai sus, va costa in jur de 7000 de euro.
Anul trecut, producatorul roman Dacia a vandut aproape 69.000 de automobile, in crestere cu peste 19% fata de anul 2002."Dupa criza pe care am traversat-o in urma cu mai multi ani, am reusit sa inregistram in 2003 prima crestere mai importanta a vanzarilor. Anul acesta, o data cu intrarea in productie a noului modelul, vanzarile vor decola", a mai spus Stroe.
Potrivit acestuia, rezultatele de anul trecut sunt cu atat mai importante, cu cat Solenza a fost cel mai bine vandut mdel din gama Dacia. "Solenza a inceput sa fie comercializat de la jumatatea lunii aprilie si cu toate acestea a reusit sa inregistreze vanzari foarte bune, chiar peste ceea ce ne asteptam. In plus, modelul a deschis si calea catre exporturi care au crescut la randul lor foarte puternic in 2003 fata de 2002", a mai spus Stroe. Potrivit datelor furnizate de actionarul majoritar al Dacia, grupul francez Renault, anul trecut Solenza a reprezentat 44,5% din totalul vanzarilor Dacia de pe piata romaneasca, iar exporturile, aproape 11.000 de unitati, au ajuns la o pondere de 16%. In anul 2002, exporturile realizate de Dacia erau situate la mai putin de 5.000 de uniatati.
Tot anul trecut, Dacia reusit sa realieze pentru prima data in luna octombrie sa inregistreze profit, chiar si pentru o luna, ca urmare a volumului ridicat al productiei din modelul Solenza, solicitat atat pe piata romaneasca, cat si la export.
"Situatia se va repeta si incepand din ultimul trimestru al  acestui an, cand va intra in productie si noul model pe care il vom lansa, iar din anul 2005 va trebui sa trecem pe profit la nivelul intregului an" a mai spus Stroe. Renault a cumparat in septembrie 1999 51% din actiunile Dacia, pentru 50 milioane de dolari, iar la sfarsitul acestui an investitiile vor ajunge la 500 de milioane de euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO