Prima pagina

Dan Adamescu a cumparat actiunile SIF-urilor la Astra

07.12.2005, 20:14 15

Omul de afaceri Dan Adamescu, actionarul majoritar al Astra Asigurari, a ajuns la o intelegere cu SIF-urile care contestau o majorare de capital derulata la compania de asigurari, ceea ce punea in pericol tranzactia prin care omul de afaceri vanduse 27% din actiuni catre austriecii de la Uniqa in luna iunie.

Adamescu a cumparat, prin intermediul Nova Trade, peste 3,7% din actiunile Astra de la trei SIF-uri, pentru care a platit aproape 2,12 mil. euro (peste 7,73 mil. lei), urmand sa preia in zilele urmatoare si pachetul celei de-a patra SIF din actionariatul Astra.

"Noi am cumparat", a confirmat ieri achizitia Dan Adamescu, patronul Nova Trade, societate care detine 67,67% din actiunile Astra.

In septembrie 2003, Nova Trade si-a crescut participatia la capitalul Astra de la 75,7% la 94,7%, prin aport in natura, reprezentand un imobil de birouri, operatiune contestata de SIF-uri.

Prin vanzarea pachetelor de actiuni, SIF-urile (Banat-Crisana, Moldova, Muntenia si Transilvania) nu mai pot continua procesul, pentru ca nu mai sunt actionari.

"A fost o modalitate de stingere a litigiului. In opinia noastra pretul pe care l-am vazut este bun," a spus Florian Firu, director adjunct la SIF Transilvania, societatea care si-a vandut miercurea trecuta pachetul de actiuni.

In luna iunie a acestui an, Nova Trade a vandut 27% din actiunile Astra catre Uniqa, pentru 10 mil. euro. CNVM a blocat ulterior actiunile Uniqa, pe motiv ca un eventual succes al SIF-urilor in proces ar fi insemnat anularea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO