Prima pagina

Datele privind PIB peste estimarile pietei vor ajuta leul, cel putin pe termen scurt-analisti

30.11.2007, 15:59 19

Cresterea economica peste asteptarile pietei, determinata cel mai probabil de un avans puternic al constructiilor, care a compensat productia slaba din agricultura, va avea un efect pozitiv, pe termen scurt, asupra monedei nationale, cel putin de stabilizare a cursului, apreciaza analistii, citati de Mediafax.

"Cresterea economica in continuare solida si o inflatie inca ridicata vor ajuta leul sa mai castige teren, intrucat piata se va astepta la o noua majorare a dobanzii", a declarat analistul sef ING Bank Romania, Florin Catu.

Produsul Intern Brut estimat de Institutul National de Statistica pentru primele noua luni s-a ridicat 266,59 miliarde lei, in crestere cu 5,8% fata de perioada similara din 2006, in timp ce media prognozelor realizate de analisti s-a plasat sub 5,5%.

"Exista sectoare care probabil au compensat productia slaba din agricultura. Principalul "suspect" este sectorul constructiilor. Aceasta cifra, de 5,8%, ar putea incuraja BNR sa stranga mai mult politica monetara, intrucat un leu si mai slab ar avea un impact mult mai negativ pe inflatie", a apreciat directorul de investitii al Interamerican Pensii, Radu Craciun.

Un impact pozitiv pentru moneda nationala este asteptat si de analistul sef al Millennium Bank Romania, Ciprian Dascalu, avand in vedere ca rezultatul bun din primele noua luni ar putea duce la apropierea cresterii anuale de estimarea autoritatilor, de 6,1%.

"Ramane de vazut cat de mult se va reduce efectul negativ din exporturile nete, cat a ajutat deprecierea din ultima perioada pentru diminuarea presiunilor din balanta externa", a explicat Dascalu.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO