Prima pagina

De atatea pasiente politice, s-a cam uitat de FMI

14.08.2000, 00:00 9



Cresterea peste asteptari a inflatiei, lipsa restructurarii administratiei publice, situatia nerezolvata a Bancii Agricole, neputinta micsorarii arieratelor si gestiunea proasta a salariilor din administratie, companii nationale si societati comerciale cu capital de stat in pierdere pot duce la deraparea programului cu FMI.

Pe de alta parte, Guvernul Isarescu poate pune pe masa discutiilor de pe 29 august cu negociatorul-sef al Fondului, Emanuel Zervoudakis, atingerea tintei de crestere economica annuala de 1,3-1,5% din PIB, cresterea exporturilor, peste asteptari, tinerea sub control a deficitului comercial si a celui de cont curent, a carui reducere tinde acum sa aiba un efect advers, cresterea rezervelor valutare peste 2 mld.$, reducerea substantiala a dobanzilor.

Exporturile pe primele sase luni a fost de 4,9 mld.$, in crestere cu 27%, iar deficitul comercial a fost de 934 mil.$, fata de 1,02 mld. $ in aceasi perioada a anului trecut. Deficitul de cont curent pe primele patru luni a fost de 123 mil.$, fata de 1,4 mld.$ convenit cu Fondul pe tot anul.

Deficitul bugetului consolidat este la limita pe primele sase luni, ajungand la 12.800 mld. lei, adica 1,76% din PIB, in conditiile in care pana la sfarsitul anului trebuie sa se incadreze in 3,5% din PIB, iar cererile de suplimentare a bugetelor ale ministerelor, de 13.000 mld.lei vor crea in mod sigur presiune bugetara.

Sfidand pariul premierului-guvernator ca o va injumatati anul acesta fata de anul trecut, cand a atins 55%, inflatia a sarit deja pe primele sapte luni la 24%, din pricina scumpirii alimentelor, dar si a tarifelor la utilitatile publice. Premierul si-a modificat intre timp tinta, la 31-32%, dar nici acest obiectiv nu are o mai mare credibilitate, dupa explozia din iulie, cand rata inflatiei a atins 4,3%.

Din cauza devalorizarii monedei euro fata de dolar pe pietele internationale, presiunile asupra leului pe piata romaneasca au crescut, astfel incat si deprecierea monedei nationale a iesit din parametri, ajungand deja in jur de 22.500 lei.

Gasirea, pe ultima suta de metri, a unor ofertanti pentru Banca Agricola, in ajunul semnarii memorandumului de prelungire a Acordului, in mai 2000, nu a insemnat si rezolvarea problemelor acesteia. Negocierile au fost prelungite a doua oara si nu este sigur ca pana la sfarsitul lui august va fi vreun rezultat.

In ceea ce priveste arieratele, cei mai mari "generatori", Conel, Romgaz si Petrom ar fi trebuit sa aiba restante de incasat de la furnizori "doar" de 18.700 mld. lei la 30 iunie 2000, dar ultimele date disponibile, din jurul datei de 15 mai, indicau o suma de 24.000 mld. lei, putin probabil a fi redusa intre timp.

Dar cel mai greu de explicat membrilor echipei lui Zervoudakis va fi neputinta restructurarii ministerelor si a stapanirii cresterii salariilor in administratia publica, companiile nationale si societatile comerciale de stat cu pierderi.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 85/2000, prin care salariile din societatile cu pierderi erau limitate la de patru ori cele din trimestrul IV al anului trecut, a fost anulata de Justitie la doar o saptamana de la promulgare, apoi negociata si renegociata cu sindicatele, incat n-a mai ramas nimic din ea.

Data fiind conjuctura politica preelectorala si faptul ca parametrii economici externi sunt buni, este de asteptat ca FMI sa aiba o destul de mare ingaduinta fata de indeplinirea criteriilor de performanta si sa nu riste o opinie negativa vehementa, incat sa atraga atentia asupra punctelor slabe din programul economic al lui Isarescu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO