Prima pagina

Deloitte face o divizie de consultanta pentru fonduri europene

Deloitte face o divizie de consultanta pentru fonduri europene

George Mucibabici

21.11.2007, 20:14 65

Compania de audit si consultanta Deloitte Romania a deschis recent o directie de consultanta pentru atragerea de fonduri structurale, a declarat ieri George Mucibabici, presedintele Deloitte pe piata locala.
"Piata de consultanta pentru fondurile europene are o dimensiune apreciabila, comisionul consultantilor ridicandu-se chiar si la cateva procente din valoarea finantarii europene atrase pe fiecare proiect", a spus Mucibabici.
In urmatorii sapte ani, Romania va avea la dispozitie fonduri structurale de peste 17 miliarde de euro, estimeaza presedintele Deloitte, ceea ce constituie o piata cu potential semnificativ pentru jucatorii din consultanta in domeniu. Majoritatea fondurilor sunt adresate autoritatilor publice (in cazul carora fondurile europene pot acoperi pana la 98% din valoarea finantabila a proiectului), restul sumelor fiind accesibile sectorului privat (unde finantarile europene pot acoperi maximum 50-% din valoarea fiecarui proiect).
Serviciile de consultanta pentru fondurile europene sunt cea mai recenta linie de business deschisa de Deloitte Romania, adaugandu-se astfel celor de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta financiara si de management.
Deloitte a avut anul trecut afaceri de 18,3 mil. euro, adica plus 36% fata de 2005, marcand cea mai rapida crestere dintre toti jucatorii din Big Four.
In anul fiscal terminat la 31 mai 2007, Deloitte a avut o crestere de afaceri de peste 40%, ritm pe care compania estimeaza ca il va mentine si la anul.
Un ritm de crestere de 40% se situeaza peste media celor patru mari jucatori din grupul Big Four (care include, pe langa Deloitte pe locul patru si PricewaterhouseCoopers pe primul loc, Ernst&Young pe doi si KPMG pe trei). Afacerile cumulate ale grupului Big Four au crescut anul trecut cu 16%, pana la 97 de milioane de euro.
Datorita cresterii estimate la un ritm mai rapid decat al concurentei, Deloitte spera sa aiba anul viitor o cota de piata in serviciile de audit si consultanta (intre companiile din Big Four) de 30%, fata de aproximativ 20% in prezent.
Serviciile de audit au cea mai mare greutate in afacerile Deloitte, ele reprezentand circa 50%-55%, conform estimarilor companiei. Deloitte are peste 800 de clienti pentru aceste servicii, dintre care jumatate sunt companii cu capital romanesc, estimeaza George Mucibabici.
Pe locul doi ca si contributie la business-ul Deloitte se situeaza serviciile de consultanta fiscala si juridica (circa 20%), restul fiind reprezentat de consultanta financiara si de management.
Deloitte a aniversat ieri 15 ani de la intrarea pe piata romaneasca.
"Biroul nostru din Romania a beneficiat din plin de cresterea economica de dupa 2000. Am crescut o data cu piata, pe langa afacerile clientilor nostri", a spus Mucibabici.
El estimeaza ca afacerile Deloitte pe piata locala au inceput sa creasca "semnificativ" dupa anul 2000 si "spectaculos" abia incepand cu anul 2004, cand Deloitte a facut due-dilligence-ul (evaluarea financiara) pentru austriecii de la Erste, in cazul privatizarii BCR.
Cele patru linii de business ale companiei au crescut cu ritmuri asemanatoare, dar in ultimii ani serviciile de consultanta au avut o viteza mai mare, spune presedintele Deloitte.
"Anul viitor vom va deschide cel putin doua birouri teritoriale in provincie, pentru a ne sustine cresterea", a mai anuntat Mucibabici. Deloitte urmeaza astfel tendinta celorlalti jucatori din Big Four. PricewaterhouseCoopers a deschis anul acesta un birou la Constanta, iar KPMG inaugureaza chiar saptamana aceasta biroul deschis la Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO