Prima pagina

DePfa a strans 7,5 mil. dolari de la 7 investitori

22.01.2004, 00:00 17

Cu numai sapte investitori fondul cu capital de risc DePfa Romania Money Market Fund a ajuns sa administreze active in valoare de 7,5 milioane de dolari, situandu-se astfel pe locul al doilea ca valoare a activelor intre fondurile care functioneaza pe piata romaneasca. Printre investitorii in fond se numara Daniel Daianu, fost ministru de finante, Vasile Voloseniuc, fost presedinte al Bancorex in anii '90, fiul acestuia, Catalin Voloseniuc, Razvan Radu, actualul vicepresedinte al Raiffeisen Bank. Fondul risca insa sa isi piarda autorizatia de functionare daca nu va atinge pana in luna iunie numarul minim de investitori cerut de legislatia pietei de capital: 50.
Fondul a fost lansat in urma cu un an si jumatate, iar in luna decembrie a anului trecut Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit pentru a doua oara termenul pana la care fondul trebuie sa atinga numarul minim de investitori. "De data aceasta, hotararea Comisiei precizeza ca fondului i se va retrage autorizatia de functionare daca nu va reusi sa atinga numarul de investitor cerut de lege pana in luna iunie," a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei.
"Avem timp acum sa ne ocupam mai mult de publicitate. Atragerea de noi investitori este insa ingreunata de valoarea mare a titlului de participare," spune Catalin Voloseniuc, presedintele DePfa Asset Management. Valoarea titlului de participare in fond este de aproximativ 130 milioane de lei. Functionarea fondului este reglementata de legislatia privind fondurile cu capital de risc, care impune ca valoarea minima a unui titlu sa fie de 100 milioane de lei pentru ca se considera ca astfel de fonduri se adreseaza investitorilor avizati. Plasamentele fondului sunt reprezentate insa de instrumente cu venit fix, in cea mai mare parte titluri de stat, care au cel mai redus nivel de risc de pe piata financiara.
Presedintele societatii de aministrare spune ca fondul va atinge nivelul de investitori cerut de lege si ca DePfa Asset Management si-a propus ca valoarea activelor fondului sa ajunga in acest an la 20 milioane de dolari. Cel mai important investitor in fond este in prezent chiar actionarul societatii de administrare, banca germana DePfa Investment Bank, care potrivit lui Voloseniuc detine peste 99% din activele fondului.
DePfa Romania Money Market functioneaza in prezent ca un fond deschis de investitii, dar dupa atingerea numarului minim de investitor acestea se va transforma intr-un fond inchis, iar titlurile acestuia ar urma sa fie listate la Bursa. Investitorii vor avea insa, o data la trei luni, posibilitatea sa cumpere sau sa rascumpere titluri de participare, chiar de la fond. "O data la trei luni, pentru o singura zi, fondul va fuctiona ca un fond deschis, deoarece pentru investitorii mari va fi greu sa vanda sau sa cumpere de la Bursa titluri de cateva milioane de dolari," a explicat Catalin Voloseniuc. Fondul a inregistrat anul trecut o crestere a titlului de participare de 15,6%, fata de rata inflatie de 14,1%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO