Prima pagina

Dezvoltatorii S-Park au proiecte de investitii de 200 mil. euro

Dezvoltatorii S-Park au proiecte de investitii de 200 mil. euro

Primul proiect de amploare al companiei, S-Park, a fost vandut anul trecut catre fondul austriac de investitii Immoeast pentru 104,5 mil. euro.

07.03.2008, 19:14 89

Compania de dezvoltare imobiliara Primavera Development, controlata de membrii familiei Tanasoiu, unii dintre cei mai activi oameni de afaceri din domeniul imobiliar, are in diferite stadii de dezvoltare investitii de aproape 200 de milioane de euro, pe segmentul de birouri, dar si rezidential din Bucuresti.
Cel mai mare dintre aceste proiecte va fi dezvoltarea unui imobil de birouri in zona de nord a Capitalei, unde ar putea fi inclusa si o componenta hoteliera.
"Avem un teren de un hectar pe strada Gafencu, colt cu Danielopolu, pe care vom construi o cladire de birouri inalta si un hotel, cu conditia sa gasim un operator hotelier pentru acest proiect. Proiectul se afla in faza de realizare a design-ului, valoarea investitiei fiind estimata la 60-70 de milioane de euro, excluzand valoarea terenului", a declarat pentru ZF Daniel Tanasoiu, unul dintre managerii si actionarii companiei.
Primul proiect de amploare al companiei, S-Park, a fost vandut anul trecut catre fondul austriac de investitii Immoeast pentru 104,5 mil. euro, o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea mai multor loturi de teren in Bucuresti.
Dupa S-Park, cel mai avansat proiect al companiei il reprezinta realizarea unui imobil de birouri in Colentina, EOS Business Park, care va fi livrat in acest an catre producatorul de lactate Danone, care a inchiriat intregul imobil.
"Avem in apropiere de fabrica Danone un teren de trei hectare, pe care am putea dezvolta cel putin 30.000 de metri patrati de birouri. In prezent, cautam chiriasi pentru cel de-al doilea imobil, dispusi sa-l inchirieze in intregime. Nu vom incepe constructiile la cea de-a doua cladire pana nu vom avea un contract ferm", spune Tanasoiu, care precizeaza ca investitia in aceste doua imobile este de 15 mil. euro.
Dezvoltarea S-Park si EOS Business Park a fost realizata prin finantari obtinute de la banca austriaca Raiffeisen, insa reprezentantii companiei nu exclud colaborarea si cu alte banci pentru proiectele viitoare.
O alta cladire de birouri a Primavera Development va fi situata in sudul orasului, in cartierul Berceni, unde compania va investi in jur de 50 de milioane de euro in constructia unui imobil cu o suprafata de 30.000 mp.
"Bucurestiul este un oras de mari dimensiuni, care poate sustine o cantitate mare de spatii de birouri. Nu vad niciun motiv pentru care cererea de spatii de birouri ar putea sa scada in urmatorii trei ani", apreciaza Eelko Korteweg, partener in cadrul Primavera Development. Olandezul Korteweg a fost atras in firma in anul 2006, el lucrand anterior in cadrul diviziei de dezvoltare a grupului ING RED, alaturi de care Primavera Development intentiona sa realizeze S-Park.
"Este foarte placut sa lucrezi intr-un mediu antreprenorial, unde deciziile pot fi luate mult mai rapid. Constructia S-Park a durat 14 luni, in timp ce intreaga dezvoltare a fost realizata in doi ani", spune Korteweg.
Un alt proiect al companiei va fi derulat in zona Sisesti, unde compania are in stadiu de realizare a designului un ansamblu rezidential care va cuprinde 300 de apartamente in blocuri de cinci etaje. Investitia in acest proiect este estimata la 40-50 de milioane de euro, excluzand costurile cu terenul.
Actionarii Primavera Development sunt Daniel Tanasoiu si tatal sau, Emil Tanasoiu, precum si Valentin Bitoiu, cu participatii egale de 33,3%, cei trei fiind si printre actionarii firmei de constructii ACMS. O parte dintre actionarii firmei se regasesc si in structura actionariatului firmei de constructii ACMS, companie cu 400 de angajati si afaceri de aproape 40 mil. euro la nivelul anului 2006, potrivit datelor de la Ministerul Economiei si Finantelor.
Primul proiect, S-Park, a fost construit de ACMS, parcul de afaceri din spatele Casei Presei Libere fiind inchiriat unor companii importante, precum ING, Heineken sau Fortis. "Probabil daca am vinde S-Park acum am incasa aceiasi bani, dar nu mai mult", apreciaza Korteweg, care vede in prezent la un nivel de 6% in euro pe an, randamentul de tranzactionare a spatiilor de birouri de calitate, inchiriate pe termen lung unor chiriasi puternici, la o medie de 17 euro/mp/luna.
Primavera Development are in prezent o echipa de aproximativ 20 de oameni si nu exclude oportunitatile de extindere, atat regional, cat si pe alte segmente ale pietei imobiliare. "Avem o viziune orientata spre oportunitati. Avem know-how in ceea ce priveste dezvoltarile de retail, dar inca nu am identificat o asemenea oportunitate", spune Korteweg care, in cadrul ING Development, a fost implicat inclusiv in dezvoltarea mallului Zlote Tarasy din Varsovia, unul dintre cele mai mari din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO