Prima pagina

Dinu Patriciu a ajuns la jumatatea topului Forbes

Dinu Patriciu a ajuns la jumatatea topului Forbes

Dinu Patriciu: Nu clasamentele sunt importante, ci modul in care sunt folositi banii

07.03.2008, 19:08 13

Omul de afaceri Dinu Patriciu (57 de ani) a fost inclus pe locul 462 in topul Forbes al celor mai bogati 1.062 de oameni din lume, cu o avere estimata la 2,5 mld. $ (1,6 mld. euro). Revista americana Forbes face anual clasamentul celor mai bogati oameni din lume.
Patriciu este cel de-al doilea om de afaceri din Romania care intra in paginile topului Forbes dupa ce anul trecut un alt roman, Ion Tiriac, a reusit sa prinda pozitia 840 cu o avere estimata la 1,1 mld. $. Anul acesta, Tiriac a coborat pe locul 962, cu o avere estimata la 1,2 mld. $ (0,79 mld. euro).
Arhitect ca pregatire si provenind dintr-o familie de petrolisti, Patriciu a devenit cunoscut odata cu privatizarea rafinariei Petromidia, nucleul in jurul caruia a fost cladit imperiul sau. "Nu clasamentele sunt importante, ci modul in care sunt folositi banii. In ceea ce ma priveste, imi voi imparti timpul si resursele intre activitatile fundatiei "Dinu Patriciu", activitati legate atat de sistemul de burse pe care l-am fondat, cat si de construirea unei universitati private, si investitiile personale si ale corporatiei, bineinteles in primul rand in Romania", spune Dinu Patriciu, presedintele si directorul executiv al grupului Rompetrol. Forbes nu detaliaza insa modalitatea in care a fost stabilita averea afaceristului roman, dar cert este ca Patriciu a intrat in atentia presei internationale odata cu vanzarea pachetului de 75% de actiuni din cadrul grupului Rompetrol catre grupul petrolier de stat kazah KazMunaiGaz (KMG).
"Nu sunt mai bogat sau mai sarac decat acum o saptamana, doar ca acum o parte din bunastarea mea este mai lichida", a declarat in ziua anuntarii tranzactiei Patriciu. Vanzarea catre KMG a oferit prima evaluare a grupului pe care omul de afaceri l-a construit in jurul rafinariei Petromidia.
Potrivit consultantilor implicati in tranzactie, grupul valoreaza 3,6 miliarde de dolari, iar prin vanzarea pachetului de 75% din actiuni, Patriciu si partenerul sau de afaceri, americanul Phil Stephenson, au incasat 2,7 miliarde de dolari.
Aceasta suma nu a fost niciodata confirmata de vreuna din parti.
Patriciu este unul dintre membrii marcanti ai Partidului National Liberal si unul dintre prietenii apropiati ai premierului Calin Popescu-Tariceanu. In ciuda acestui lucru, Patriciu nu a ezitat sa sponsorizeze principalul partid de opozitie, PSD, la alegerile locale din 2004, unde l-a sustinut pe Mircea Geoana la Primaria Bucurestiului. Omul de afaceri a intrat apoi intr-o disputa deschisa cu primul om al statului, presedintele Traian Basescu.
Patriciu a fost acuzat de spalare de bani si inselaciune in cazul privatizarii Petromidia, fiind retinut pentru 24 de ore la finele lunii mai 2005 in dosarul privatizarii Petromidia.
Retinerea a fost un moment care a socat intreaga comunitate de afaceri din Romania.
Ascensiunea lui Patriciu incepe din 1998 cand preia controlul asupra Rompetrol SA de la salariati, privatizata prin MEBO in 1993, companie ce detinea o creanta a statului in Libia de 85 de milioane de dolari, creanta ce a fost incasata ulterior de Patriciu.
Un an mai tarziu este infiintat holdingul The Rompetrol Group, umbrela sub care se vor aduna toate companiile care urmau sa fie achizitionate de Patriciu. Tot in 1999, Rompetrol cumpara rafinaria Vega din Ploiesti.
Urm~toarea achizitie a fost Petros, principalul furnizor de servicii la sonda din acea perioada. De-abia in 2001 are loc achizitia care va pune Rompetrol pe harta celor mai importante companii din Romania.
Patriciu ia rafinaria Petromidia, singura din Romania localizata la malul marii, deci intr-o zona strategica. Rompetrol a preluat 69,9% din actiunile rafinariei si s-a obligat atunci sa plateasca 50 de milioane de dolari in 5 ani pentru pachetul de actiuni, plus asumarea obligatiei de a face investitii pe aceeasi perioada in suma totala de 200 de milioane de dolari. La privatizarea rafinariei, statul roman a fost de acord sa converteasca datorii bugetare ale acesteia in valoare de 600 de milioane de dolari in obligatiuni cu scadenta in 2010.
In 2004, Petromidia, actuala Rompetrol Rafinare este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Sistemul Bursei se blocheaza in ziua listarii, nefiind capabil sa faca fata entuziasmului investitorilor. Nici in acest moment foarte important in evolutia companiei, acuzatiile nu se opresc. Patriciu este acuzat de manipularea bursei. Un scandal similar a izbucnit odata cu anuntul vanzarii grupului catre KMG, jucatorii de la Bursa sustinand ca primele informatii le-au aflat din presa si nu dintr-o informare oficiala din partea grupului.
Patriciu mai este cunoscut si pentru afacerile pe care le are in media, unde a cumparat ziarul Adevarul, iar la momentul respectiv existau informatii potrivit carora ar putea investi si intr-o televiziune.

Povestea lui Patriciu
1975: Absolveste Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti
1990: Produce, alaturi de Horia Rusu, prima schisma majora in tabara PNL, infiintand PNL Aripa-Tanara, formatiune pe care o va conduce.
1990: Infiinteaza compania Alpha Constructii si Investitii Imobiliare, fiind una dintre primele firme private inregistrate in Romania dupa Revoltia din '89
1998: Preia controlul asupra Rompetrol SA, companie care fusese privatizata prin MEBO in 1993
1999: Cumpara rafinaria Vega Ploiesti
2000: Cumpara Petros, furnizor de servicii la sonda
2000: Cumpara rafinaria Petromidia, singura unitate de procesare a titeiului locala situata pe malul marii, intr-o pozitie strategica
2004: Petromidia este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Patriciu este acuzat de manipularea Bursei.
2005: Este retinut timp de 24 de ore in dosarul privatizarii Petromidia, fiind invinuit de spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala. Procesul nu este incheiat nici azi.
2005: Cumpara cel mai mare distribuitor de produse petroliere din Franta, Dyneff.
2007: Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol. La momentul vanzarii grupul este evaluat la 3,6 mld.$, avea afaceri de 7,5 mld.$, continea 40 de firme si era prezent in
13 tari. In 1998, Rompetrol SA avea afaceri de 6 mil.$.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO