Prima pagina

Dinu Patriciu: Intr-un an barilul poate ajunge la 150$

07.11.2007, 19:17 17

Dinu Patriciu, presedintele grupului petrolier Rompetrol, este de parere ca barilul ar putea ajunge anul viitor la un nivel de 150 de $, in timp ce principalii competitori din piata - Petrom, MOL sau OMV - nu cred ca barilul va creste peste nivelul de 80$ in urmatorul an.
"In urma cu un an vorbeam de depasirea pragului de 100 dolari/baril. Astazi deja marile banci de investitii prevad ca pretul se va situa in urmatoarele 6-12 luni intre 100-150 de dolari/baril. Este o evolutie fireasca legata de dezechilibrul intre rezerve si consum", a declarat Patriciu.
Un alt factor care sta la baza acestei evolutii este si ciclicitatea care caracterizeaza industria de profil.
"Cred ca mult mai importante in aceste cresteri sunt ciclicitatea industriei petroliere si limitarea in timp a rezervelor, elemente care cresc tensiunea intre piete", spune Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, intr-un articol aparut in numarul din aceasta saptamana a Business Magazin.
Estimarile lui Patriciu sunt cu mult peste ceea ce previzioneaza companii precum Petrom, care vede barilul la un nivel de 80$, MOL care vede barilul intre 60$ si 70$ sau OMV care estimeaza ca barilul de petrol va varia in intervalul de 60$-80$ in urmatorii doi ani. Barilul de petrol a ajuns ieri la peste 95 de dolari, dupa ce in ultimele saptamani cotatia acestuia a depasit record dupa record. "Sigur ca vor exista in urmatoarele luni si scaderi conjuncturale legate de impulsuri primite din piata din afara cererii si ofertei, dar structural, pretul titeiului va creste. Dupa cum stiti, cea mai mare parte a pretului, peste 50%, o reprezinta impozitele si taxele. Cresterea produsului final se reflecta doar in celelalte 50%, dar o crestere va exista", mai spune Patriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO