Prima pagina

Doar 8 din 10.000 de companii in reorganizare scapa de faliment

23.11.2004, 00:00 16

Reorganizarea judiciara ca alternativa la faliment pentru companiile aflate in incapacitate de a-si plati datoriile are in Romania putine sanse de reusita, din cauza ca administratorii nu cer la timp protectie in justitie fata de creditori, afirma lichidatorii. Dintre companiile aflate in insolventa doar 5% adopta un plan de reorganizare, iar dintre acestea, doar 1,5% reusesc sa se redreseze. Cu alte cuvinte, doar opt din 10.000 de companiile aflate in imposibilitatea de a-si plati datoriile reusesc sa se redreseze.
Pe plan mondial intre 25% si 30% din companiile aflate in dificultate adopta un plan de redresare, iar intr-un sfert din aceste cazuri planul reuseste. "Administratorii firmelor din Romania nu fac nimic pentru a cere protectie fata de creditori pana nu este prea tarziu si asta din mai multe cauze cum ar fi dorinta de a acoperi fraude sau incompetenta", spune Arin Stanescu, preseditele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare din Romania (UNPRL). Situatia s-ar putea schimba insa in perioada urmatoare datorita unor modificari aduse legii falimentului.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE) va duce la o crestere semnificativa a cayurilor de insolventa pentru companiile romanesti din cauza cresterii concurentei dintre societatile romanesti cele de pe piata unica a Uniunii.
"Anul 2007 va fi un prag psihologic pentru firmele romanesti pentru ca cine nu e pregatit sa reziste pe piata va trebui sa se retraga" a declarat Arin Stanescu. El a precizat ca retragerea de pe piata poate insemna, alaturi de faliment, si procese de fuziuni sau achizitii. De altfel, tarile care au aderat in luna mai a acestui an la UE au inregistrat o crestere semnificativa a numarului de companii care au iesit de pe piata. "In tarile care au aderat in primul val la UE aproximativ 50% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) au intrat intr-o procedura de disparitie de pe piata". Avand in vedere mentalitatea oamenilor de afaceri romani, ma astept ca in 2007 doua treimi din IMM-urile din Romania sa dispara printr-o procedura de faliment", a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Piperea, vicepresedintele UNPRL.
Specialistii in reorganizare si faliment spun ca anul acesta s-a inregistrat o crestere a cazurilor de insolventa, desi datele privind numarul companiilor care au intrat in lichidare si reorganizare de la inceputul anului n-au fost inca centralizate. Principala cauza a cresterii numarului de falimente este, spun lichidatorii, faptul ca o parte mai mare a intreprinderilor se afla in proprietate privata iar soarta acestora este hotarata exclusiv de conditiile de pe piata. "Credem ca anul acesta au fost mai multe cazuri de insolventa din cauza faptului ca pragul pentru declansarea procedurii a fost diminuat de la cinci mii de euro la trei mii de euro, dar si pentru ca s-a trecut la privatizarea unei parti mari a economiei, fostele regii nationale, care vor functiona doar pe principii de piata", spune Arin Stanescu.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO