Prima pagina

Doi sibieni au terenuri pentru o retea locala de zece malluri

22.02.2008, 18:41 29

Compania Oasis Retail Development & Consulting, detinuta de oamenii de afaceri sibieni Klaus Reisenauer si Kurt Wagner, a cumparat aproximativ 70 ha de teren in zece orase din tara, pe care intentioneaza sa dezvolte o retea de centre comerciale, care implica investitii de circa 500 mil. euro.
"Am plecat din Sibiu in Germania, alaturi de asociatul meu (Kurt Wagner - n.r.), in anul 1982 si ne-am intors in Romania in 2002, alaturi de Kaufland, pentru care am dezvoltat 39 de centre comerciale. De un an si jumatate ne focusam pe dezvoltarea mallurilor, in special sub brandul Mega Mall. Intregul volum al investitiilor in reteaua de centre comerciale se va ridica la circa 500 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Klaus Reisenauer, unul dintre asociatii Oasis. Prin intermediul firmei Terra Invest, cei doi oameni de afaceri au dezvoltat si 13 magazine Plus Discount.
Cea mai extinsa retea de centre comerciale operationale este detinuta de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, sub brandul Iulius Mall - la Iasi, Timisoara si Cluj.
Oasis este partenerul fondului austriac CA Immo pentru un proiect de centru comercial care va fi dezvoltat in Sibiu, in timp ce proiectele din Satu Mare, Botosani, Targu-Mures, Pitesti, Focsani, Braila, Giurgiu si Bucuresti vor fi dezvoltate alaturi de austriecii de la Real 4 You, dezvoltatorul retelei de magazine MiniMax Discount. Cel de-al zecelea teren al companiei este situat in Oradea, unde in prezent cei de la Oasis cauta un partener finantator.
Proiectul din Bucuresti va fi derulat pe terenul din Pantelimon al fabricii Electroaparataj, cumparat la sfarsitul anului trecut de la fondul de investitii NCH, si va avea o suprafata inchiriabila de circa 100.000 de metri patrati.
"Investitia in terenuri a fost de circa 100 de milioane de euro. Cel mai avansat proiect este cel de la Sibiu, unde vom incepe constructia in urmatoarele doua-trei luni. Totodata, am putea incepe anul acesta lucrarile la proiectele din Focsani si Targu-Mures. Finalizarea proiectelor este programata pentru anii 2009-2010", a precizat Reisenauer.
In urmatoarea perioada Oasis se va concentra pe dezvoltarea proiectelor pentru care au fost achizitionate deja terenuri, deoarece este "foarte greu sa mai gasim terenuri la preturi fezabile in orasele cu peste 100.000 de locuitori", spune Kurt Wagner, cel de-al doilea asociat al firmei.
"Am inceput tarziu dezvoltarea de centre comerciale in Romania, dupa ce am observat ca retailerii internationali si-au inceput extinderea pe piata locala. Retaileri precum Takko sau Deichmann sunt clienti de-ai nostri de 20 de ani si le-am prezentat si lor, dar si altor retaileri straini precum OBI, New Yorker, Humanic sau Hervis posibilitatile de expansiune in Romania", spune Reisenauer.
Cel mai mare proiect al Oasis, cel din Bucuresti, va implica o investitie de circa 200 mil. euro si va fi denumit Mega Mall Bucuresti. "Speram ca in 2009 sa incepem lucrarile la acest proiect. Zona Pantelimon nu este acoperita de niciun centru comercial, cele mai apropiate proiecte fiind cele din Titan - Parklake Plaza si cel din Obor. Studiul de piata pe care
l-am realizat ne-a aratat ca locatia are un 'catchment area' de 900.000 de oameni", a declarat Wagner. In Bucuresti sunt anuntate mai mult de zece centre comerciale noi pentru urmatorii ani, astfel ca dezvoltatorii vor intra intr-o competitie directa acerba. "Oficial, in Bucuresti sunt doua milioane de oameni. Neoficial insa, cred ca sunt aproximativ trei milioane. Spre comparatie, in Berlin sunt 3,5 milioane de oameni si 35 de centre comerciale", prezinta Reisenauer o comparatie intre cele doua orase, in conditiile in care in Bucuresti sunt finalizate patru centre comerciale.
Reprezentantii Oasis estimeaza ca vor recupera investitiile in aceste centre comerciale intr-o perioada de circa 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO