Prima pagina

Dracula si Murfatlar au facut ravagii la Berlin

05.03.2001, 00:00 8



Datorita abundentei de elemente pitoresti, Pavilionul Romaniei de la Bursa de Turism Berlin-2001, deschisa sambata, a reusit ieri sa cam lase fara vizitatori standurile vecine ale Ungariei si Cehiei , aproape duble ca suprafata si pentru care organizatorii au cheltuit sume de cateva de ori mai mari.

Concertele formatiilor Ro-mania si Ion Laceanu, cupele cu Murfatlar aflate la discretie, demonstratiile cu cosmeticele Gerovital, precum si palidul conte Dracula intruchipat de un actor (asaltat mai ales de fani englezi si americani), aduna multimile de vizitatori, cameramani si ziaristi, sub privirile oficialilor unguri si cehi.

"Pentru promovarea turismului romanesc in lume, ministerul dispune de doar doua milioane de dolari pentru intreg anul, asa ca mizam pe inteligenta. Spre comparatie, Croatia cheltuieste in 2001, in acest scop, 12 milioane$, Turcia 68 milioane$, iar Ungaria 14 milioane $" , a explicat ministrul Dan Matei Agathon, prezent la Berlin pentru discutii cu potentialii investitori in proiectele DraculaLand si in statiunea Europa de pe litoral.

Romania isi va dubla in acest an veniturile din turismul international, care vor ajunge la jumatate de miliard de dolari, fata de 252 milioane de dolari in 2000, a estimat Dan Matei Agathon.

In acest sens, ministerul de resort mizeaza pe patru concepte principale de construire a programelor turistice: Dracula, Gerovital (relansarea dupa doua decenii a gamei de tratamente cosmetice), Romania ca tara a vinurilor (cu promovarea in principal a brand-ului Murfatlar) si Delta Dunarii-Litoral, a anuntat ministrul Dan Matei Agathon.

El a refuzat sa dezvaluie care vor fi amplasamentele celor doua mari proiecte cu care ministerul spera sa relanseze turismul romanesc - DraculaLand si statiunea Europa, dar a precizat ca noul complex de pe litoral necesita investitii de 800 milioane de dolari.

"Veti sti unde si cand va incepe constructia Dracula Land si Europa in momentul in care eu si premierul Nastase vom bate primul tarus pentru temelie", a spus Agathon, explicand ca "secretul" este menit sa limiteze specularea terenurilor in zonele vizate.

"Cand am pomenit de Bran, terenurile in zona s-au scumpit de 26 de ori",a exemplificat ministrul. In cazul statiunii Europa, Ministerul Turismului se gandeste la constructii pe orizontala - "trebuie sa renuntam la blocurile depersonalizate de beton", spune Agathon-, cuprinzand hoteluri de patru-cinci- stele, terenuri de sport ( inclusiv de golf), clinici geriatrice si cazinouri.

Cum pana la punerea primei caramizi la "Europa" va mai trece ceva vreme, Ministerul va continua ofensiva pentru asigurarea conditiilor civilizate in actualele statiuni de pe litoral. " Vom continua demolarea constructiilor neautorizate. Turistii au nevoie de plaje, de nisip, de apa, nu de buticuri", spune Dan Matei Agathon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO