Prima pagina

Dupa actiuni si obligatiuni, la Bursa se vor tranzactiona si drepturi de preferinta

15.06.2004, 00:00 81

Drepturile de preferinta vor fi cel de-al treilea instrument financiar tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti, unde se vand si se cumpara in prezent doar actiuni si obligatiuni.
Regulamentul de tranzactionare a drepturilor de preferinta la Bursa de Valori a fost deja aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pentru debutul tranzactiilor cu drepturi mai este necesara doar o operatiune de majorare a capitalului social prin aport de numerar realizata de o companie listata, conform vicepresedintelui Bursei, Septimiu Stoica.
In cazul in care o companie vrea sa atraga bani de pe piata prin emisiune de actiuni, aceasta trebuie sa ofere mai intai actionarilor dreptul de a cumpara actiunile noi, direct proportional cu cota detinuta, si numai dupa aceea le va putea oferi celorlalti investitori. Cele mai multe dintre companiile care au realizat astfel de operatiuni in ultimii ani au preferat sa anuleze actiunile care nu au fost cumparate de actionari, astfel ca investitorii care nu detineau deja actiuni nu puteau cumpara actiunile noi.
Noutatea adusa de tranzactionarea drepturilor este ca actionarii existenti vor putea sa vanda dreptul de a subscrie fara sa isi vanda si actiunile, iar alti investitori vor putea cumpara dreptul de a subscrie fara a cumpara si actiuni. Cumpararea unor drept de preferinta poate fi o investitie buna doar daca pretul la care compania isi vinde actiunile noi este mai mic decat pretul de pe piata.
"Intrarea la tranzactionare a drepturilor inseamna pentru Bursa completarea setului de instrumente conexe actiunilor. Volumele de tranzactionare cu drepturi nu vor concura cu cele de pe piata actiunilor, dar investitorii vor avea o paleta mai larga de instrumente," spune Septimiu Stoica, vicepresedinte al Bursei de Valori.
Conform regulamentului CNVM majorarile de capital social prin aport de numerar presupun parcurgerea mai multor etape. In prima faza, conducerea societatii convoaca Adunarea Generala pentru aprobarea majorarii si stabileste o data de referinta anterioara Adunarii Generale. Data de referinta este data la care detinerea actiunilor da dreptul de a participa la majorarea de capital. Astfel actiunile tranzactionate pana la data de referinta includ in pret si valoarea dreptului de subscriere, iar dupa data de referinta dreptul de preferinta se "desprinde" de actiune. Tranzactionarea drepturilor incepe dupa aprobarea de catre actionari a majorarii de capital, iar dupa o perioada de tranzactionare incepe majorarea efectiva a capitalului social.
"Este laudabila initiativa Bursei de a initia un astfel de regulament. Cred insa ca procedurile descrise de regulament sunt putin cam greoaie, iar operatiunile de majorare a capitalului vor dura si mai mult decat pana acum. In plus un astfel de regulament al Bursei trebuie insotit si de un regulament al CNVM asa cum prevede legislatia pietei de capital," spune Radu Hanga, seful directiei piete de capital din Banca Transilvana. Banca a deruleaza in prezent o majorare de capital prin aporturile actionarilor.
Fiecare actiune detinuta la data de referinta da dreptul actionarilor la un drept, iar pentru cumpararea unei actiuni noi investitorul va trebui sa dispuna de un anumit numar de drepturi calculat ca raport intre numarul total de actiuni vechi si numarul total de actiuni noi. De exemplu in cazul unei companii care are 10 milioane de actiuni si vrea sa mai emita inca 5 milioane investitorul va trebui sa detina doua drepturi pentru a putea cumpara o actiune noua. In plus va trebui sa plateasca si pretul acesteia.
Pretul drepturilor va fi stabilit pe piata in functie de cerere si oferta, dar elementele pe care investitorii vor lua in calcul pentru a stabili oportunitatea unei asemenea investitii vor fi diferenta dintre pretul de piata al actiunilor si cel din majorarea de capital raportat la numarul de drepturi necesare pentru subscrierea unei actiuni.
La Bursa sunt tranzactionate in prezent actiunile a 106 de companii, si 19 emisiuni de obligatiuni. Capitalizarea bursiera a pietei se ridica la 5,9 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO